Pregled bibliografske jedinice broj: 898935
Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji
Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 898935 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji
(Disinfectants in food industry)
Autori
Puškarić, Ela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
19
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
sigurnost hrane ; prehrambena industrija ; patogeni mikroorganizmi ; dezinfekcija
(food safety ; food industry ; pathogenic microorganisms ; disinfection)
Sažetak
Prehrambena industrija je tijekom proteklih godina evoluirala u svim aspektima, poput unapređenja kvalitete sirovina, procesa proizvodnje, strojeva, ambalažnih pakiranja, ali najbitnije od svega toga je veliki pomak u sanitaciji. Sanitacija u prehrambenoj industriji od iznimne je važnosti zbog očuvanja kvalitete hrane i sprječavanja njenog kvarenja. Uključuje dva procesa: čišćenje i dezinfekciju. Najčešći uzročnici smanjenja kvalitete i kvarenja hrane su patogeni mikroorganizmi koje uspješno možemo ukloniti odabirom najpogodnijih dezinfekcijskih sredstava. U ovom radu su opisana kemijska dezinfekcijska sredstva koja se najčešće upotrebljavaju, kakav je njihov utjecaj, odnosno prednosti i nedostaci pojedinog sredstva, rezidue i otpornost na različite vrste mikroorganizama te provedba sanitacije u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija