Pregled bibliografske jedinice broj: 898923
Proizvodnja čokolade u tvornici Kandit
Proizvodnja čokolade u tvornici Kandit, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 898923 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja čokolade u tvornici Kandit
(Chocolate production in Kandit factory)
Autori
Tomljenović, Stjepana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
17
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
čokolada ; kakaovo zrno ; zamjes ; valcanje ; končiranje
(chocolate ; cocoa beans ; blending ; refining ; conching)
Sažetak
U ovome radu prikazana je obrada kakaova zrna kao osnovne sirovine za proizvodnju čokolade. Također, prikazana je i proizvodnja čokolade. U prvom dijelu rada opisan je prijem i obrada kakaova zrna. Obrada kakaova zrna je važna i uključuje čišćenje zbog postizanja dobre kakvoće kakaovih proizvoda i sprječavanje oštećenja strojeva i opreme, prženje kakaova zrna koje podrazumijeva termičku obradu očišćenih kakaovih zrna, drobljenje kakaova zrna i odvajanje ljuske od kakaova zrna. Nakon toga, slijedi izrada kakaova praha i kakaova maslaca te na kraju izrada čokoladne mase. U drugom dijelu rada opisani su postupci koji uključuju pripremu zamjesa, valcanje i končiranje. Priprema zamjesa je izrada smjese sastojaka čokoladne mase miješanjem sirovina. Valcanje je postupak usitnjavanja krutih čestica bezmasne suhe tvari čokoladne mase, a končiranje je završni skup procesa koji dovode do razvoja željene čokoladne arome. Nakon izrade čokoladnih masa slijedi njihovo pakiranje i skladištenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija