Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898915

Stavovi i preferencije potrošača prema lokalno proizvedenoj hrani


Borović, Darija
Stavovi i preferencije potrošača prema lokalno proizvedenoj hrani, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Stavovi i preferencije potrošača prema lokalno proizvedenoj hrani
(CONSUMERS' ATTITUDES AND PREFERENCES TOWARDS LOCALLY PRODUCED FOOD)

Autori
Borović, Darija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2017

Stranica
33

Mentor
Željka Mesić

Ključne riječi
lokalna hrana, stavovi i preferencije, anketno ispitivanje, SPSS
(local food, attitudes and preferences, survey, SPSS)

Sažetak
Cilj istraživanja je utvrditi tko su potrošači lokalno proizvedene hrane, te za njih relevantne značajke lokalne hrane. Također, u radu će se ispitatistavovi potrošača o lokalnoj hrani, potrošačke preferencije te njihovo ponašanje u kupnji i potrošnji lokalne hrane. Online anketno ispitivanje provedeno je na uzorku od 402 ispitanika s područja Republike Hrvatske. Više od polovice ispitanika je upoznato sa značenjem pojma lokalno proizvedene hrane pri tome je definiraju kao hranu proizvedenu u blizini mjesta življenja koja je proizvedena i prodana unutar usko određenog geografskog područja (do 60km udaljenosti). Visok udio ispitanika poistovjećuje lokalnu hranu s tradicionalnom hranom, te je definiraju kao tradicionalnu hranu ili jelo tipično za neki lokalitet ili područje. Većina ispitanika lokalno proizvedenu hranu kupuje nekoliko puta mjesečno i to najčešće na gradskim tržnicama i izravno od proizvođača. Najviše potrošača kupuje lokalno proizvedeno voće i povrće, jaja, mlijeko i mliječne proizvode te meso i mesne prerađevine. Najviše potrošača kupuje lokalnu hranu jer je smatraju svježijom, ukusnijom, kvalitetnijom i zdravijom. Ujedno, za takvu hranu u najvećem broju ispitanici su spremni platiti 10-20% više nego za onu koja nije proizvedena lokalno. Ispitanici se najviše slažu s izjavom kako kupnjom lokalne hrane pomažu malim proizvođačima, pozitivno utječu na lokalnu ekonomiju i otvaranje novih i očuvanje postojećih radnih mjesta u ruralnim područjima. Kroz razne kampanje o važnosti konzumacije ovakve hrane, edukacijama i podizanjem svijesti o lokalno proizvedenoj hrani i njenom utjecaju na zdravlje moguća je njena veća zastupljenost na tržištu hrane. Rezultati ovog istraživanja daju smjernice proizvođačima i trgovcima lokalne hrane za kreiranje novih marketinških strategija kojima će povećati zadovoljstvo potrošača na predmetnom tržištu.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Borović, Darija
Stavovi i preferencije potrošača prema lokalno proizvedenoj hrani, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Borović, D. (2017) 'Stavovi i preferencije potrošača prema lokalno proizvedenoj hrani', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Borovi\'{c}, Darija}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {lokalna hrana, stavovi i preferencije, anketno ispitivanje, SPSS}, title = {Stavovi i preferencije potro\v{s}a\v{c}a prema lokalno proizvedenoj hrani}, keyword = {lokalna hrana, stavovi i preferencije, anketno ispitivanje, SPSS}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Borovi\'{c}, Darija}, year = {2017}, pages = {33}, keywords = {local food, attitudes and preferences, survey, SPSS}, title = {CONSUMERS' ATTITUDES AND PREFERENCES TOWARDS LOCALLY PRODUCED FOOD}, keyword = {local food, attitudes and preferences, survey, SPSS}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font