Pregled bibliografske jedinice broj: 898894
UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI
UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI // Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 10-10 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 898894 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UČESTALOST I KOLIČINA KONZUMACIJE POVRĆA U PREHRANI
(FREQUENCY AND QUANTITY OF DIETARY VEGETABLE CONSUMPTION)
Autori
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Draganić, Antonija ; Mehkek, Mateja ; Levanić, Davor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Hranom do zdravlja
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 10-10
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. Međunarodno znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
povrće, pravilna prehrana, priprema povrća
(vegetables, proper nutrition, vegetable preparation)
Sažetak
Povrće obiluje bogatim sadržajem vitamina, mineralnih tvari, fitonutrijenata, antioksidansima i vlaknima. Cilj rada je ispitati koji faktori utječu na učestalost i količinu konzumacije povrća. Anonimno anketno istraživanje provedeno je putem internetske mreže na uzorku 47 ispitanika muškog i 202 ispitanika ženskog spola u dobi od 15 do 79 godina u svrhu obrade seminarske teme iz kolegija Dijetetika. Anketa koja je kreirana za ovo istraživanje sadrži 20 pitanja, od kojih su na dva ispitanici upisivali odgovor (dob, omiljeno povrće), a za ostalih 18 pitanja ispitanici su dobili mogućnost odabira jednog od višestruko ponuđenih odgovora prezentiranih udjelom ispitanika u istome. Podaci su obrađeni pomoću programskog alata MS Excel. Dobiveni rezultati govore o konzumaciji povrća na dnevnoj bazi kod 112 ispitanika, tri puta tjedno kod 131 ispitanika, a 6 uopće ne konzumira povrće i vezano je za sezonu. Način uzgoja povrća važan je 51 ispitaniku. Također, podaci nam daju uvid u način pripreme povrća, gdje 195 ispitanika pere povrće pod mlazom vode, a 35 ostavlja povrće u vodi. Sirovo i termički obrađeno povrće konzumira 164 ispitanika. 158 ispitanika smatra da cijena ima velik utjecaj na dobiveni rezultat o konzumaciji povrća. Samo 48 ispitanika ima vlastiti vrt, dok 248 kombiniraju povrće iz vlastitog uzgoja i kupnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija