Pregled bibliografske jedinice broj: 898893
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 79-79 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 898893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE
(MASS SPECTROMETRY IN FOOD SAFETY CONTROL)
Autori
Kovač, Marija ; Bulaić, Mateja ; Jaman, Dubravko ; Kovač, Tihomir ; Čupurdija, Edita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 79-79
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
With Food to Health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sigurnost hrane, spektrometrija masa, kromatografija
(food safety, mass spectrometry, chromatography)
Sažetak
Posljednjih godina sigurnost hrane je postala važno pitanje zahvaljujući incidentima vezanima za kontaminaciju različitih prehrambenih proizvoda, primjerice nedozvoljene koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika u hladno prešanom ulju konoplje, akrilamida u keksima za djecu, mikotoksina u mlijeku ili pesticida u jabukama. Ovi i slični incidenti su povećali interes kupaca za više informacija o proizvodima koji dolaze do njihovog stola, te naglasile važnost primjene pouzdanih analitičkih metoda u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane i zaštiti javnog zdravlja. Vezani sustavi tekućinske ili plinske kromatografije (eng. liquid and gas chromatography, LC i GC) sa spektrometrijom masa (eng. mass spectrometry, MS) predstavljaju snažan alat za nedvojbenu identifikaciju i kvantifikaciju kemijskih opasnosti sigurnosti hrane često prisutnih u vrlo niskim koncetracijama, kao što su okolišni kontaminanti (rezidue pesticida, poliklorirani bifenili i policiklički aromatski ugljikovodici), prirodni toksini (mikotoksini, biljni toksini) te toksikanti nastali proizvodnjom i obradom hrane (akrilamid). Uvođenje tandemske spektrometrije masa u analitiku hrane te vezanje s kromatografskim tehnikama omogućilo je istovremeno određivanje velikog broja spojeva u kompleksnim matricama (multimikotoksinske i multirezidualne metode) bez potrebe za dugotrajnom pripremom uzoraka.Stoga se LC-MS/MS i GC-MS/MS metode često navode kao metode od izbora kada je u pitanju otkrivanje i kvantificiranje različitih kontaminanata i rezidua u prehrambenim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek