Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898893

PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE


Kovač, Marija; Bulaić, Mateja; Jaman, Dubravko; Kovač, Tihomir; Čupurdija, Edita
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 79-79 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 898893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE
(MASS SPECTROMETRY IN FOOD SAFETY CONTROL)

Autori
Kovač, Marija ; Bulaić, Mateja ; Jaman, Dubravko ; Kovač, Tihomir ; Čupurdija, Edita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 79-79

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
With Food to Health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sigurnost hrane, spektrometrija masa, kromatografija
(food safety, mass spectrometry, chromatography)

Sažetak
Posljednjih godina sigurnost hrane je postala važno pitanje zahvaljujući incidentima vezanima za kontaminaciju različitih prehrambenih proizvoda, primjerice nedozvoljene koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika u hladno prešanom ulju konoplje, akrilamida u keksima za djecu, mikotoksina u mlijeku ili pesticida u jabukama. Ovi i slični incidenti su povećali interes kupaca za više informacija o proizvodima koji dolaze do njihovog stola, te naglasile važnost primjene pouzdanih analitičkih metoda u kontroli zdravstvene sigurnosti hrane i zaštiti javnog zdravlja. Vezani sustavi tekućinske ili plinske kromatografije (eng. liquid and gas chromatography, LC i GC) sa spektrometrijom masa (eng. mass spectrometry, MS) predstavljaju snažan alat za nedvojbenu identifikaciju i kvantifikaciju kemijskih opasnosti sigurnosti hrane često prisutnih u vrlo niskim koncetracijama, kao što su okolišni kontaminanti (rezidue pesticida, poliklorirani bifenili i policiklički aromatski ugljikovodici), prirodni toksini (mikotoksini, biljni toksini) te toksikanti nastali proizvodnjom i obradom hrane (akrilamid). Uvođenje tandemske spektrometrije masa u analitiku hrane te vezanje s kromatografskim tehnikama omogućilo je istovremeno određivanje velikog broja spojeva u kompleksnim matricama (multimikotoksinske i multirezidualne metode) bez potrebe za dugotrajnom pripremom uzoraka.Stoga se LC-MS/MS i GC-MS/MS metode često navode kao metode od izbora kada je u pitanju otkrivanje i kvantificiranje različitih kontaminanata i rezidua u prehrambenim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Kovač (autor)

Avatar Url Marija Kovač Tomas (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Marija; Bulaić, Mateja; Jaman, Dubravko; Kovač, Tihomir; Čupurdija, Edita
PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 79-79 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovač, M., Bulaić, M., Jaman, D., Kovač, T. & Čupurdija, E. (2017) PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health.
@article{article, author = {Kova\v{c}, Marija and Bulai\'{c}, Mateja and Jaman, Dubravko and Kova\v{c}, Tihomir and \v{C}upurdija, Edita}, year = {2017}, pages = {79-79}, keywords = {sigurnost hrane, spektrometrija masa, kromatografija}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {PRIMJENA SPEKTROMETRIJE MASA U KONTROLI ZDRAVSTVENE SIGURNOSTI HRANE}, keyword = {sigurnost hrane, spektrometrija masa, kromatografija}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}, Marija and Bulai\'{c}, Mateja and Jaman, Dubravko and Kova\v{c}, Tihomir and \v{C}upurdija, Edita}, year = {2017}, pages = {79-79}, keywords = {food safety, mass spectrometry, chromatography}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {MASS SPECTROMETRY IN FOOD SAFETY CONTROL}, keyword = {food safety, mass spectrometry, chromatography}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font