Pregled bibliografske jedinice broj: 898846
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 143-143 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 898846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda
(Valorisation of food industry by-products through the development of nutritionally enriched cookies and crackers)
Autori
Fišteš, Aleksandar ; Pajin, Biljana ; Petrović, Jovana ; Lončarević, Ivana ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 143-143
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambena industrija, nusproizvodi, keks, karakteristike proizvoda
(food industry, by-products, cookies, product characteristics)
Sažetak
Nusproizvodi prehrambene industrije predstavljaju jeftinu i lako dostupnu sirovinu sa velikim nutritivnim potencijalom. Podrijetlom iz različitih grana prehrambene industrije, mogu predstavljati značajan izvor proteina, prehrambenih vlakana i drugih biološki vrijednih komponenti, ali s druge strane često su nestabilni i skloni biorazgradnji. Ekstrudiranjem se značajno povećava njihova stabilnost, a time i mogućnost njihove implementacije u prehrambene proizvode. Zastupljenost keksa i srodnih proizvoda u strukturi dnevnog obroka omogućava da se promjenom njihovog sastava pojedine nutritivno vrijedne komponente uspješno uvedu u prehranu ljudi. Ipak, svaka promjena u sirovinskom sastavu neminovno utječe na kvalitetu proizvoda. Odstupanje od uobičajenog okusa, izgleda ili boje za danu vrstu proizvoda može rezultirati odbacivanjem proizvoda od strane potrošača i neuspjehom na tržištu. Dodatak pojedinih nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodni proces ima za cilj povećanje nutritivne vrijednosti finalnih proizvoda, njihovu bolju valorizaciju u ekonomskom pogledu i smanjenje ukupnog otpada. U radu će biti dan pregled dosadašnjih rezultata istraživanja po pitanju fizikalno-kemijskih karakteristika ekstrudata kukuruzne krupice obogaćene pivskim tropom, pšeničnom klicom, izluženim repinim rezancima i tropom jabuke, a zatim i utjecaja zamjene dijela pšeničnog brašna navedenim dodacima na reološka svojstva tijesta i karakteristike tvrdog keksa i čajnog peciva (senzorska ocjena, tehnološka svojstva, nutritivna vrijednost).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek