Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898846

Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda


Fišteš, Aleksandar; Pajin, Biljana; Petrović, Jovana; Lončarević, Ivana; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 143-143 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 898846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda
(Valorisation of food industry by-products through the development of nutritionally enriched cookies and crackers)

Autori
Fišteš, Aleksandar ; Pajin, Biljana ; Petrović, Jovana ; Lončarević, Ivana ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 143-143

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
prehrambena industrija, nusproizvodi, keks, karakteristike proizvoda
(food industry, by-products, cookies, product characteristics)

Sažetak
Nusproizvodi prehrambene industrije predstavljaju jeftinu i lako dostupnu sirovinu sa velikim nutritivnim potencijalom. Podrijetlom iz različitih grana prehrambene industrije, mogu predstavljati značajan izvor proteina, prehrambenih vlakana i drugih biološki vrijednih komponenti, ali s druge strane često su nestabilni i skloni biorazgradnji. Ekstrudiranjem se značajno povećava njihova stabilnost, a time i mogućnost njihove implementacije u prehrambene proizvode. Zastupljenost keksa i srodnih proizvoda u strukturi dnevnog obroka omogućava da se promjenom njihovog sastava pojedine nutritivno vrijedne komponente uspješno uvedu u prehranu ljudi. Ipak, svaka promjena u sirovinskom sastavu neminovno utječe na kvalitetu proizvoda. Odstupanje od uobičajenog okusa, izgleda ili boje za danu vrstu proizvoda može rezultirati odbacivanjem proizvoda od strane potrošača i neuspjehom na tržištu. Dodatak pojedinih nusproizvoda prehrambene industrije u proizvodni proces ima za cilj povećanje nutritivne vrijednosti finalnih proizvoda, njihovu bolju valorizaciju u ekonomskom pogledu i smanjenje ukupnog otpada. U radu će biti dan pregled dosadašnjih rezultata istraživanja po pitanju fizikalno-kemijskih karakteristika ekstrudata kukuruzne krupice obogaćene pivskim tropom, pšeničnom klicom, izluženim repinim rezancima i tropom jabuke, a zatim i utjecaja zamjene dijela pšeničnog brašna navedenim dodacima na reološka svojstva tijesta i karakteristike tvrdog keksa i čajnog peciva (senzorska ocjena, tehnološka svojstva, nutritivna vrijednost).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Fišteš, Aleksandar; Pajin, Biljana; Petrović, Jovana; Lončarević, Ivana; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 143-143 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Fišteš, A., Pajin, B., Petrović, J., Lončarević, I., Šubarić, D. & Jozinović, A. (2017) Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno obogaćenih finih pekarskih proizvoda. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health.
@article{article, author = {Fi\v{s}te\v{s}, Aleksandar and Pajin, Biljana and Petrovi\'{c}, Jovana and Lon\v{c}arevi\'{c}, Ivana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2017}, pages = {143-143}, keywords = {prehrambena industrija, nusproizvodi, keks, karakteristike proizvoda}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Valorizacija nusproizvoda prehrambene industrije kroz razvoj nutritivno oboga\'{c}enih finih pekarskih proizvoda}, keyword = {prehrambena industrija, nusproizvodi, keks, karakteristike proizvoda}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Fi\v{s}te\v{s}, Aleksandar and Pajin, Biljana and Petrovi\'{c}, Jovana and Lon\v{c}arevi\'{c}, Ivana and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2017}, pages = {143-143}, keywords = {food industry, by-products, cookies, product characteristics}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Valorisation of food industry by-products through the development of nutritionally enriched cookies and crackers}, keyword = {food industry, by-products, cookies, product characteristics}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font