Pregled bibliografske jedinice broj: 898844
POTENCIJAL ISKORIŠTENJA RAŠELJKE (P. mahaleb) U HRVATSKOJ
POTENCIJAL ISKORIŠTENJA RAŠELJKE (P. mahaleb) U HRVATSKOJ // Nova zemlja : revija za vrt, obitelj i agrar, II (2017), 184; 48-51 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 898844 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
POTENCIJAL ISKORIŠTENJA RAŠELJKE (P. mahaleb) U HRVATSKOJ
(THE POTENTIAL OF USING MAHALEB CHERRY (P. mahaleb) IN CROATIA)
Autori
Krnić, Anamarija ; Duralija, Boris
Izvornik
Nova zemlja : revija za vrt, obitelj i agrar (1330-3821) II
(2017), 184;
48-51
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
P. mahaleb, rasprostranjenost, podloga, kvaliteta ploda
(P. mahaleb, distribution, rootstock, fruit quality)
Sažetak
Rašeljka (Prunus mahaleb L.) je vrlo korisna biljka, no u Hrvatskoj se uglavnom koristi kao podloga u rasadničarskoj proizvodnji (iako ne u dovoljnoj količini), dok su njene druge pozitivne karakteristike zanemarene. Botanički naziv dolazi od grčke riječi 'proumnon' što označava stablo šljive, te mahaleb (hebrejska riječ za mlijeko), vjerojatno zbog bijelih cvjetova. Nalazi se kao samonikla voćna vrsta na velikom dijelu mediteranske obale, centralne Europe, Azije i dijela Afrike. U Hrvatskoj je rasprostranjena duž jadranske obale i dalmatinskog zaleđa, te čak na nekim predjelima kontinentalne Hrvatske. To ukazuje na njenu sposobnost prilagodbe na različite ekološke uvjete. Plodovi imaju veliki potencijal u industrijskoj proizvodnji, kao izvor prirodnih bojila, antioksidansa, fenola, šećera, ulja iz sjemenki. Težnjom sve većeg broja ljudi ka zdravom životu, raste potražnja upotrebe sve više prirodnih tvari kako u farmaceutskoj, tako i u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Svojim parametrima kvalitete kemijskog sastava rašeljka se nudi kao izvor važnih spojeva za ljudsko zdravlje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)