Pregled bibliografske jedinice broj: 898831
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 898831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te
antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na
Području tuzlanskog kantona
(Polyphenol and total flavonoid content, and the
Antioxidant activity of bee pollen collected in
the Tuzla canton)
Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 107-107
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH
Sažetak
Pčelinji polen je proizvod pčela koji nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima sline i sastojcima nektara. S obzirom na to da ima iznimno jaka nutritivna i ljekovita svojstva, koristi se u tradicionalnoj medicini, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. S obzirom da na nutritivna i ljekovita svojstva pčelinjeg polena utječe udio polifenola, cilj ovog rada bio je utvrditi sadržaj ukupnih polifenola (Folin- Ciocalteu metodom) i ukupnih flavonoida (spektrofometrijski) te utvrditi antioksidativnu aktivnost pčelinjeg polena (DPPH, ABTS i FRAP metodama) sakupljenog na području Tuzlanskog kantona u periodima ožujak-travanj i svibanj- lipanj 2014. godine. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio polifenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od polena prikupljenog u svibnju i lipnju, pri čemu postoje velike varijacije u navedenim parametrima ovisno o mjestu prikupljanja i botaničkom podrijetlu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek