Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898831

Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona


Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 898831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona
(Polyphenol and total flavonoid content, and the Antioxidant activity of bee pollen collected in the Tuzla canton)

Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 107-107

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH

Sažetak
Pčelinji polen je proizvod pčela koji nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima sline i sastojcima nektara. S obzirom na to da ima iznimno jaka nutritivna i ljekovita svojstva, koristi se u tradicionalnoj medicini, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. S obzirom da na nutritivna i ljekovita svojstva pčelinjeg polena utječe udio polifenola, cilj ovog rada bio je utvrditi sadržaj ukupnih polifenola (Folin- Ciocalteu metodom) i ukupnih flavonoida (spektrofometrijski) te utvrditi antioksidativnu aktivnost pčelinjeg polena (DPPH, ABTS i FRAP metodama) sakupljenog na području Tuzlanskog kantona u periodima ožujak-travanj i svibanj- lipanj 2014. godine. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio polifenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od polena prikupljenog u svibnju i lipnju, pri čemu postoje velike varijacije u navedenim parametrima ovisno o mjestu prikupljanja i botaničkom podrijetlu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Aličić, Damir; Jašić, Midhat; Ačkar, Đurđica; Šubarić, Drago
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 107-107 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Aličić, D., Jašić, M., Ačkar, Đ. & Šubarić, D. (2017) Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona. U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health.
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and A\v{c}kar, \DJur\djica and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {107-107}, keywords = {p\v{c}elinji polen, polifenoli, FRAP, DPPH}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost p\v{c}elinjeg polena na Podru\v{c}ju tuzlanskog kantona}, keyword = {p\v{c}elinji polen, polifenoli, FRAP, DPPH}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ali\v{c}i\'{c}, Damir and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat and A\v{c}kar, \DJur\djica and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2017}, pages = {107-107}, keywords = {p\v{c}elinji polen, polifenoli, FRAP, DPPH}, isbn = {978-953-7005-49-8}, title = {Polyphenol and total flavonoid content, and the Antioxidant activity of bee pollen collected in the Tuzla canton}, keyword = {p\v{c}elinji polen, polifenoli, FRAP, DPPH}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font