Pregled bibliografske jedinice broj: 898828
Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja
Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 21-30 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 898828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja
(The use of pumpkin in animal nutrition)
Autori
Klir, Željka ; Novoselec, Josip ; Antunović, Zvonko
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 59
(2017);
21-30
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Bundeva ; Hranidba ; Domaće životinje ; Proizvodnja ; Masne kiseline
(pumpkin ; nutrition ; livestock ; production ; fatty acids)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je iz dostupne literature istražiti mogućnost upotrebe bundeve (Cucurbita pepo L.) u hranidbi domaćih životinja. Bundeva je vrlo kvalitetno krmivo, s obzirom na visoku ukupnu probavljivu organsku tvar i metaboličku energiju. Bundeva se ne tretira pesticidima, zbog čega je pogodna za hranidbu domaćih životinja i u ekološkoj proizvodnji. U hranidbi domaćih životinja koriste se sjemenke bundeve, pogača sjemenki bundeve, pulpa, ulje i kora bundeve. Pogača sjemenki bundeve vrlo je ukusna preživačima te poboljšava ješnost krmnih smjesa. Sjemenke, kao i pogača sjemenki bundeve, bogate su sirovim bjelančevinama i sirovim mastima s povoljnom koncentracijom nezasićenih masnih kiselina, osobito oleinske (C18:1 n-9) i linolne (C18:2 n- 6). Pogača sjemenki bundeve sadrži višu metaboličku energiju i veći sadržaj sirovih bjelančevina u odnosu na sačmu soje. U istraživanjima s brojlerima utvrđeno je smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi te smanjenje uginuća prilikom hranidbe brojlera obrocima s dodatkom ulja bundeve od 5 g/kg suhe tvari obroka, pri čemu nisu utvrđene promjene proizvodnih svojstava. Dodatak mljevenih sjemenki bundeve u obrocima kokoši nesilica smanjio je koncentraciju ukupnog kolesterola u jajetu i žumanjku u odnosu na kontrolnu skupinu. Uz navedeno, mljevene sjemenke bundeve povećale su koncentraciju C18:1 n-9, C18:2 n-6 i α-linolenske (C18:3 n-3) kiseline uz smanjenje omjera n-6/n-3 u žumanjku. Pogača sjemenki bundeve u obrocima janjadi može djelomično (10 i 15%) zamijeniti sačmu soje, bez značajnijih promjena proizvodnih svojstava janjadi u ekološkom uzgoju. Bundeva je prihvatljivo krmivo čija je upotreba u hranidbi domaćih životinja opravdana s obzirom na visoki sadržaj bjelančevina i povoljnih masnih kiselina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- CAB Abstracts