Pregled bibliografske jedinice broj: 898747
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 898747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične
boli
(Nutrition education for chronic pain patients)
Autori
Fabjanović, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
12.10
Godina
2017
Stranica
43
Mentor
Banjari, Ines ; Radoš, Ivan
Ključne riječi
kronična bol ; prehrana ; ukupna kvaliteta života ; edukacija o prehrani
(chronic pain ; nutrition ; quality of life ; nutrition education)
Sažetak
Kronična bol je bol koja traje duže od 3-6 mjeseci, često po intenzitetu neproporcionalna težini ozljede te zaostaje i nakon kompletnog zalječenja tkiva, a značajno utječe na kvalitetu života oboljelih. Edukacija o prehrani prilagođenoj osobi uglavnom izostaje iz tretmana. Cilj ovog rada je bio procijeniti prehrambene i životne navike osoba s dijagnozom kronične boli, utjecaj bolesti na kvalitetu života, razinu educiranosti te utjecaj edukacije kroz primjenu naučenog. Istraživanje je provedeno na osobama oboljelim od kronične boli koji su uključeni u četverotjedni multidisciplinarni program za liječenje kronične boli koji se provodi na Zavodu za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek. Od 40 ispitanika prosječne starosti 60, 4 ± 9, 1 godina (15 % muškaraca, 85 % žena), 82, 5 % ima neku bolest kralježnice ali ih čak 72, 5 % ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Svakog četvrtog ispitanika prije uključivanja u program nitko nije savjetovao o prehrani prilagođenoj njegovoj bolesti (37, 5 %). Edukacija o prehrani je rezultirala povećanjem broja obroka u danu (p<0, 001), povećana je učestalost konzumacije doručka (p=0, 005), došlo je do značajnog poboljšanja ukupne kvalitete života (p=0, 015) i utvrđeno je smanjenje loših karakteristika prehrane kod osoba s višim indeksom tjelesne mase (r=-0, 461).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
Napomena
Istraživanje je provedeno u suradnji sa Zavodom za
liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek.
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek