Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898747

Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli


Fabjanović, Marija
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 898747 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli
(Nutrition education for chronic pain patients)

Autori
Fabjanović, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.10

Godina
2017

Stranica
43

Mentor
Banjari, Ines ; Radoš, Ivan

Ključne riječi
kronična bol ; prehrana ; ukupna kvaliteta života ; edukacija o prehrani
(chronic pain ; nutrition ; quality of life ; nutrition education)

Sažetak
Kronična bol je bol koja traje duže od 3-6 mjeseci, često po intenzitetu neproporcionalna težini ozljede te zaostaje i nakon kompletnog zalječenja tkiva, a značajno utječe na kvalitetu života oboljelih. Edukacija o prehrani prilagođenoj osobi uglavnom izostaje iz tretmana. Cilj ovog rada je bio procijeniti prehrambene i životne navike osoba s dijagnozom kronične boli, utjecaj bolesti na kvalitetu života, razinu educiranosti te utjecaj edukacije kroz primjenu naučenog. Istraživanje je provedeno na osobama oboljelim od kronične boli koji su uključeni u četverotjedni multidisciplinarni program za liječenje kronične boli koji se provodi na Zavodu za liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek. Od 40 ispitanika prosječne starosti 60, 4 ± 9, 1 godina (15 % muškaraca, 85 % žena), 82, 5 % ima neku bolest kralježnice ali ih čak 72, 5 % ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Svakog četvrtog ispitanika prije uključivanja u program nitko nije savjetovao o prehrani prilagođenoj njegovoj bolesti (37, 5 %). Edukacija o prehrani je rezultirala povećanjem broja obroka u danu (p<0, 001), povećana je učestalost konzumacije doručka (p=0, 005), došlo je do značajnog poboljšanja ukupne kvalitete života (p=0, 015) i utvrđeno je smanjenje loših karakteristika prehrane kod osoba s višim indeksom tjelesne mase (r=-0, 461).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Napomena
Istraživanje je provedeno u suradnji sa Zavodom za
liječenje boli Kliničkog bolničkog centra Osijek.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Avatar Url Ivan Radoš (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Fabjanović, Marija
Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Fabjanović, M. (2017) 'Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kronične boli', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabjanovi\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {kroni\v{c}na bol, prehrana, ukupna kvaliteta \v{z}ivota, edukacija o prehrani}, title = {Edukacija o prehrani osoba s dijagnozom kroni\v{c}ne boli}, keyword = {kroni\v{c}na bol, prehrana, ukupna kvaliteta \v{z}ivota, edukacija o prehrani}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fabjanovi\'{c}, Marija}, year = {2017}, pages = {43}, keywords = {chronic pain, nutrition, quality of life, nutrition education}, title = {Nutrition education for chronic pain patients}, keyword = {chronic pain, nutrition, quality of life, nutrition education}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font