Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898746

Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti


Bašnec, Anja
Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 898746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti
(Nutrition of patients with Alzheimer’s disease)

Autori
Bašnec, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.10

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
Alzheimerova bolest ; prehrana ; mediteranska prehrana ; DASH ; MIND ; dijetoterapija
(Alzheimer’s disease ; nutrition ; Mediterranean diet ; DASH ; MIND ; diet therapy)

Sažetak
Alzheimerova bolest (AB) je progresivna i neizlječiva neurodegenerativna bolest koja zahvaća sve veći broj ljudi u svijetu, posebno populaciju iznad 65 godina starosti. Glavni simptomi AB su gubitak pamćenja, pad kognitivnih sposobnosti i promjene u osobnosti koji vode do nemogućnosti samostalnog funkcioniranja. Cilj rada bio je procijeniti prehrambene navike oboljelih od Alzheimerove bolesti i usporediti ih sa zdravim osobama. U istraživanju je sudjelovalo 10 osoba oboljelih od AB prosječne starosti 75, 9 ± 11, 6 godina (40 % muškaraca i 60 % žena ) i 35 zdravih osoba, prosječne starosti 61, 0 ± 9, 6 godina (37, 1 % muškaraca i 62, 9 % žena). Oboljeli od AB su značajno stariji (p<0, 001), imaju značajno niži indeks tjelesne mase (23, 4 ± 3, 2 kg/m2, p=0, 002), imaju izraženiji gubitak na masi (30, 0 % vs 17, 0 %), imaju više problema sa žvakanjem (p=0, 012) i veći broj simptoma povezanih s demencijom (4, 5 ± 3, 3 vs 2, 5 ± 2, 2, p=0, 029) od zdravih osoba. Također, nikada ne preskaču obroke (100 % vs 42, 9 %, p=0, 002) i imaju više obroka u danu (3, 4 ± 0, 7 vs 2, 5 ± 0, 5, p=0, 003). Karakteristike prehrane oboljelih od AB su bolje od zdravih osoba: DASH dijeta (5, 2 ± 0, 9 vs 4, 2 ± 1, 3 bodova, p=0, 042), MeDi dijeta (AB i ostale demencije 13, 5 ± 3, 1 vs 10, 5 ± 4, 2 bodova, p=0, 031) i MIND dijeta (6, 2 ± 1, 0 vs 5, 5 ± 1, 5 bodova).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bašnec, Anja
Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Bašnec, A. (2017) 'Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}nec, Anja}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {Alzheimerova bolest, prehrana, mediteranska prehrana, DASH, MIND, dijetoterapija}, title = {Prehrana oboljelih od Alzheimerove bolesti}, keyword = {Alzheimerova bolest, prehrana, mediteranska prehrana, DASH, MIND, dijetoterapija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ba\v{s}nec, Anja}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {Alzheimer’s disease, nutrition, Mediterranean diet, DASH, MIND, diet therapy}, title = {Nutrition of patients with Alzheimer’s disease}, keyword = {Alzheimer’s disease, nutrition, Mediterranean diet, DASH, MIND, diet therapy}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font