Pregled bibliografske jedinice broj: 898745
Funkcionalna svojstva crnog kima (Nigella sativa L.)
Funkcionalna svojstva crnog kima (Nigella sativa L.), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 898745 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva crnog kima (Nigella sativa L.)
(Functional properties of black cumin (Nigella sativa L.))
Autori
Jelić, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
Nigella sativa L. ; ljekovita biljka ; bioaktivne komponente ; funkcionalna svojstva
(Nigella sativa L. ; medicinal plant ; active components ; functional properties)
Sažetak
Nigella sativa L. (N. sativa) (obitelj Ranunculaceae) se koristi tisućama godina kao ljekoviti pripravak za različite zdravstvene tegobe. N. sativa sjeme, ulje i različiti ekstrakti zbog specifičnih bioaktivnih komponenti pokazuju široki spektar funkcionalnih svojstava kao što su poboljšanje imuniteta, antihistaminsku, antidijabetičku, antipiretičku i antimikrobnu aktivnost, djeluje protiv hipertenzije i brojnih drugih stanja. Poznati je izvor timokinona, timohidrokinona, ditimokinona, p-cimena, karvakrola, 4- terpineola, t-anetola, seskviterpena longifolena, nigelicimina, nigelicimin-N- oksida, α-pinena, timola i drugih bioaktivnih spojeva. Izuzetno veliki terapeutski potencijal i primjena u brojnim zdravstvenim stanjima pozicioniraju N. sativa kao iznimno važnu ljekovitu biljku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Prehrambena tehnologija