Pregled bibliografske jedinice broj: 898744
Hrana i anemija uslijed deficita željeza
Hrana i anemija uslijed deficita željeza, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 898744 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hrana i anemija uslijed deficita željeza
(Food and iron deficiency anaemia)
Autori
Ćorluka, Sarah
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
deficit željeza ; anemija ; željezo u hrani ; bioraspoloživost ; funkcionalna hrana
(iron deficiency ; anaemia ; iron in foods ; bioavailability ; functional foods)
Sažetak
Deficit željeza dominantan je i jedan od glavnih uzroka anemije i predstavlja veliki zdravstveni problem kako u zemljama u razvoju, tako i u razvijenim zemljama. Anemiji prethodi deficit željeza, kojemu je glavni uzrok krvarenje ili nedovoljan unos hranom. Željezo je neophodno za funkcioniranje svih stanica u tijelu a deponira se u jetri. Zdravi organizam nema mehanizam eliminacije željeza iz organizma, te se uslijed nedovoljnog unosa željeza hranom zalihe iz jetre troše. Dakle, iz deficita željeza se postupna razvija anemija. Simptomi koji ukazuju na deficit željeza su brzo umaranje prilikom napora, krhki nokti, loša koncentracija, blijedost kože, a kod anemije posebice ako je prisutna dugi period može se javiti nepravilan rad srca, kratak dah, učestale glavobolje i značajan pad imuniteta. U homeostazi željeza izuzetno je važna apsorpcija iz hrane koje ovisi o obliku u kojem je željezo prisutno u određenoj hrani. Hemsko (hrana animalnog podrijetla) se bolje apsorbira i nehemsko željezo (hrana biljnog podrijetla) koje je i glavni izvor željeza u svakodnevnoj prehrani. Količina željeza koja će se apsorbirati, tzv. bioraspoloživost ovisi o nizu nutritivnih čimbenika koji promoviraju ili inhibiraju apsorpciju željeza. Najpoznatiji promotor apsorpcije je askorbinska kiselina (Vitamin C), dok su fitati (iz žitarica), kava i čaj odgovorni za inhibiciju. Kako bi se deficit željeza izbjegao potrebno je težiti raznovrsnoj prehrani. Hrana koja je bogat izvor željeza uključuje jetricu (npr. goveđa jetra), crveno meso, krupne ribe (npr. tuna), te mahunarke, sjemenke (npr. bučine i sesamove) i zeleno lisnato povrće. Uz to na tržištu postoji cijeli niz funkcionalnih proizvoda obogaćenih željezom koji mogu pomoći u globalnoj borbi protiv deficita željeza i vezanih zdravstvenih problema.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija