Pregled bibliografske jedinice broj: 898653
Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja
Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 5 (2017), 25-38 doi:10.21857/yvjrdcn0ly (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 898653 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Gospodarske i enološke karakteristike otpornih
sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog
vinogorja
(The Production Characteristics of Several Resistant
Wine Varieties of the Zagreb Winegrowing Area)
Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Buhin, Josip ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Maletić, Edi
Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231) 5
(2017);
25-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
vinske sorte s otpornošću na gljivične bolesti ; međuvrsni križanci ; gospodarske karakteristike ; kvaliteta vina
(resistant wine varieties ; interspecies hybrids ; production characteristics ; wine quality)
Sažetak
S ciljem introdukcije i davanja preporuke za uvrštavanje na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze nekih od sorata s otpornošću na gljivične bolesti, na pokušalištu Agronomskog fakulteta „Jazbina“ u Zagrebu, podignut je pokusni nasad sorata Bačka, Bianca, Merzling, Orion, Panonija, Phoenix, Sirius, Staufer i Regent. Istraživanja su provedena u periodu od 2007. do 2012. godine s osobitim naglaskom na gospodarske i tehnološke karakteristike koje sorte očituju na području Zagrebačkog vinogorja. Uvometrijskim mjerenjima i mehaničkom analizom grozda i bobice utvrđeno je da su sve sorte s obzirom na randman tipično vinske, s visokim udjelom mesa u odnosu na čvrsti ostatak. Grozdovi su im mali do srednje veliki. Utvrđeni koeficijenti rodnosti pokazuju visok rodni potencijal istraživanih sorata, a kemijski sastav mošta ukazuje na njihov visok kvalitativni potencijal. Fizikalno-kemijska analiza vina i rezultati senzornih ocjenjivanja pokazuju kako su vina svih sorata bogata alkoholom, što je uz primjerenu kiselost i visoke količine ukupnog ekstrakta rezultiralo dobrim ocjenama na senzornom ocjenjivanju. Kvalitetom su se osobito istaknule sorte Bianca i Regent s prosječnom ocjenom višom od 80 bodova, no i od ostalih sorata su u većini godina proizvedena vina koja su ocjenjivači svrstali u kategoriji kvalitetnih.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zvjezdana Marković
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)
Darko Preiner
(autor)