Pregled bibliografske jedinice broj: 898626
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive // Book of abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 898626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
(The production and stabilization of cold-pressed plum kernel oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ulje koštice šljive, hladno prešanje, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi
(plum kernel oil, cold pressing, process parameters, oxidation stability, antioxidants)
Sažetak
Koštica šljive je nusproizvod prehrambene industrije iz kojeg se prešanjem sjemenke može dobiti jestivo hladno prešano ulje. Ulje koštice šljive je visokocijenjeni proizvod jer sadrži različite bioaktivne komponente te se njegova konzumacija povezuje sa smanjenjem rizika obolijevanja od kroničnih bolesti. Cilj ovog rada je ispitivanje utjecaja procesa hladnog prešanja sjemenki šljive na efikasnost proizvodnje ulja. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: frekvencija elektromotora, temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno primjenom kontinuirane pužne preše. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog ulja. Na proizvedenom ulju ispitao se utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na promjenu oksidacijske stabilnosti primjenom testa održivosti na 98 °C. Antioksidansi korišteni u istraživanju su ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja, eterično ulje čaja vrijeska i oktil galat. Dobiveni rezultati pokazuju da ispitivani procesni parametri hladnog prešanja utječu na iskorištenje ulja. Veća proizvodnja hladno prešanog ulja postignuta je kod temperature glave preše 100 °C, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 10 mm. Ispitivani antioksidansi povećavaju stabilnost ulja prema oksidacijskom kvarenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana-Marija Cikoš
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Drago Šubarić
(autor)