Pregled bibliografske jedinice broj: 898609
Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda
Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda // Book of abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“ / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek, 2017. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 898609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodni dodaci prehrani kao nositelji nutritivne kvalitete, ljekovitog potencijala i održivosti proizvoda
(Natural food supplements as carriers of nutrition quality, healthful potential, and sustainability of products)
Autori
Zorić, Marina ; Ćorić, Nevena ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of abstract of 10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek, 2017
ISBN
978-953-7005-49-8
Skup
10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prirodni dodaci prehrani, funkcionalna hrana, biljke, nutritivna kvaliteta
(natural food supplements, functional food, plants, nutrition quality)
Sažetak
Od davnina su ljudi hranu dobivali izravno iz prirode pa je tek krajem 19. i početkom 20. stoljeća došlo do ekspanzijskog razvoja moderne industrije koja je razvojem novih tehnologija omogućila i razvoj velikog broja prehrambenih i farmaceutskih proizvoda. Ovaj razvoj utjecao je i na razvoj lijekova čime se potisnula filozofija „hrane kao lijeka“ kroz gotovo jedno cijelo stoljeće. Zbog pojave mnogih bolesti tijekom 20. stoljeća moderna industrija svoj razvoj ponovno počinje temeljiti na obogaćivanju hrane prirodnim dodacima prehrani. Prepoznatljiv je trend proizvodnje „funkcionalne hrane“, odnosno hrane koja posjeduje povoljno djelovanje na zdravlje uz pripadajuća nutritivna svojstva. Uočeno je da je dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka moguće poboljšati okus i miris hrane. Veliki broj istraživanja dokazao je i da navedene skupine biljaka sadrže spojeve sa izraženim baktericidnim i fungicidnim djelovanjem, te kao prirodni dodaci prehrani sprječavaju kvarenje hrane i održivost namirnica. Pored toga izuzetno su snažni antioksidansi. Uporaba prirodnih dodataka prehrani danas je izražena kroz sve tehnologije proizvodnje, a najviše kroz proizvodnju mesa i mesnih prerađevina, mliječnih i pekarskih proizvoda te kroz uporabu u jestivim ambalažnim filmovima i punilima u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Dodavanjem začinskih i ljekovitih biljaka u različite vrste proizvoda možemo značajno unaprijediti nutritivnu kvalitetu te ljekoviti potencijal i održivost proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek