Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89850

Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka


Majsec, Ivana
Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89850 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka
(Appliance of mesophilic, thermophilic, probiotic and yoghurt starters for fermented milks production)

Autori
Majsec, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
09.05

Godina
2002

Stranica
34

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
vrsta starter kulture; fermentacija; koagulacija; reološka svojstva; konzistencija
(starter culture; fermentation; coagulation; rheological properties; texture)

Sažetak
U radu je praćen utjecaj četiri vrste kulture na fermentaciju i koagulaciju: jogurta, aktivirane monokulture Lactobacillus acidophilus DDS1 (acidofil), DVS oblika ABT kulture (probiotički jogurt) i miješane termofilno-mezofilno-probiotičke (TMP) kulture. Tijekom fermentacije mjereni su udjeli mliječne kiseline i pH vrijednost. Reološka svojstva tijekom fermentacije određivana su rotacionim viskozimetrom, te izraženi kao stacionarna smična faza. Metodom najmanjih kvadrata iz rezultata reoloških mjerenja izračunati su reološki parametri za sve uzorke. Rezultati provedenih ispitivanja pokazali su značajan utjecaj vrste i oblika inokulirane kulture na tijek fermentacije i koagulacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majsec, Ivana
Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Majsec, I. (2002) 'Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probiotičke kulture u proizvodnji fermentiranih mliječnih napitaka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majsec, Ivana}, year = {2002}, pages = {34}, keywords = {vrsta starter kulture, fermentacija, koagulacija, reolo\v{s}ka svojstva, konzistencija}, title = {Primjena mezofilne, termofilne, jogurtne i probioti\v{c}ke kulture u proizvodnji fermentiranih mlije\v{c}nih napitaka}, keyword = {vrsta starter kulture, fermentacija, koagulacija, reolo\v{s}ka svojstva, konzistencija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majsec, Ivana}, year = {2002}, pages = {34}, keywords = {starter culture, fermentation, coagulation, rheological properties, texture}, title = {Appliance of mesophilic, thermophilic, probiotic and yoghurt starters for fermented milks production}, keyword = {starter culture, fermentation, coagulation, rheological properties, texture}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font