Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898421

Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera


Primorac, Ivan
Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898421 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera
(Influence of the proportion of proteins of animal origin on the production results of broilers)

Autori
Primorac, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.01

Godina
2015

Stranica
22

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
protein animalnog porijekla, proizvodni rezultati, brojleri
(protein of animal origin, production results, broilers)

Sažetak
Prerađeni animalni protein je prije zabrane njegove upotrebe u hranidbi životinja bio vrlo značajno krmivo. Kako bi se uskoro u hranidbi peradi i svinja moglo ponovno dopustiti korištenje prerađenog animalnog proteina, kao doprinos ovom problemu izvršeno je istraživanje utjecaja 5 i 10-% udjela prerađenog animalnog proteina porijeklom od svinja u krmnim smjesama na proizvodne rezultate brojlera. U istraživanju je korišteno 370 Ross muških hibridnih pilića koji su slučajnim izborom podijeljeni u tri hranidbena tretmana P-0 (kontrola), P-5 i P-10 odnosno u 12 skupina tako da je svaki hranidbeni tretman imao četiri ponavljanja. Pilići su hranjeni krmnim smjesama starter (od 1. do 18. dana) i finišer (od 19. do 38. dana). Prosječne tjelesne mase pilića u dobi od 18. dana iznosile su po tretmanima (P-0, P-5 i P-10) kako slijedi: 772.43, 796.23 i 650.04 grama, a na kraju istraživanja 2638.33, 2572.70 i 2224.96 grama. Prosječna ukupna konverzija krmne smjese iznosila je 1.66, 1.67 i 1.69, dok su prosječni troškovi krmne smjese za kilogram prirasta iznosili 6.73, 6.49 i 6.40 kn. Iz svega gore navedenoga vidljivo je da se prerađeni animalni protein dobiven od svinja može preporučiti u udjelu od 5% u krmnim smjesama za hranidbu brojlera glede tjelesnih masa i troškova hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Primorac, Ivan
Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Primorac, I. (2015) 'Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Primorac, Ivan}, year = {2015}, pages = {22}, keywords = {protein animalnog porijekla, proizvodni rezultati, brojleri}, title = {Utjecaj udjela proteina animalnog porijekla na proizvodne rezultate brojlera}, keyword = {protein animalnog porijekla, proizvodni rezultati, brojleri}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Primorac, Ivan}, year = {2015}, pages = {22}, keywords = {protein of animal origin, production results, broilers}, title = {Influence of the proportion of proteins of animal origin on the production results of broilers}, keyword = {protein of animal origin, production results, broilers}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font