Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898419

In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.)


Stanković, Davor
In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.)
(In vitro rooting and aclimatization of micropropagated capers (Capparis spinosa L.))

Autori
Stanković, Davor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
40

Mentor
Kereša, Snježana

Ključne riječi
Capparis spinosa L., in vitro zakorjenjivanje, mikropropagacija
(Capparis spinosa L., in vitro rooting, micropropagation)

Sažetak
Kapar (Capparis spinosa L.) je samonikla listopadna grmolika trajnica u Hrvatskoj prisutna na pretežito krškim staništima Dalmacije. Kapar ima bogati nutritivni sastav i sve veću ekonomsku važnost. Kako je sjeme kapara jako dormantno i heterozigotno, najvažnije umnažanje kapara za tržište je mikrokloniranje, čime se dobiva velik broj genetski uniformnih biljaka. Prethodna istraživanja pokazala su da se kapar može vrlo uspješno in vitro multiplicirati aksilarnim grananjem. Cilj ovog diplomskog rada bio je istražiti kako koncentracija makro- i mikro soli utječe na zakorjenjivanje kapara, istražiti utjecaj duljine zakorjenjivanja, različitih auksina i njihovih koncentracija na zakorjenjivanje izdanaka, utjecaj aktivnog ugljena, „carry-over“ efekt i stopu aklimatizacije. Rezultati istraživanja pokazuju da veća koncentracija makro- i mikro soli daje veći postotak zakorjenjenih kapara. Dužina trajanja zakorjenjivanja od 90 dana daje više zakorjenjenih kapara (85 %), a najveći postotak zakorjenjenih biljaka kapara dobiven je na mediju s indol-3-octenom kiselinom (IAA) 2 mg/L. Najveća dužina korijena pojavljuje se na mediju bez hormona rasta i u prisutnosti aktivnog ugljena. „Carry-over“ efekt utječe na prosječan broj izdanaka po grmiću. Najveća stopa aklimatizacije kapara dobivena je na mediju koji sadrži indol-3-maslačnu kiselinu (IBA) 2 mg/L, a iznosi (65, 78 %).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Stanković (autor)

Avatar Url Snježana Kereša (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Stanković, Davor
In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Stanković, D. (2017) 'In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Davor}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {Capparis spinosa L., in vitro zakorjenjivanje, mikropropagacija}, title = {In vitro zakorjenjivanje i aklimatizacija mikropropagiranih kapara (Capparis spinosa L.)}, keyword = {Capparis spinosa L., in vitro zakorjenjivanje, mikropropagacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stankovi\'{c}, Davor}, year = {2017}, pages = {40}, keywords = {Capparis spinosa L., in vitro rooting, micropropagation}, title = {In vitro rooting and aclimatization of micropropagated capers (Capparis spinosa L.)}, keyword = {Capparis spinosa L., in vitro rooting, micropropagation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font