Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898413

Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera


Strmečki, Kristina
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898413 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera
(Influence of different proportions of processed animal protein on the characteristics of broiler meat)

Autori
Strmečki, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.09

Godina
2015

Stranica
32

Mentor
Janječić, Zlatko

Ključne riječi
prerađeni animalni protein, brojleri, kakvoća mesa
(processed animal protein, broilers, meat quality)

Sažetak
Životinjski nusproizvodi nastali tijekom klaoničke obrade ne koriste se za ljudsku konzumaciju, ali se mogu iskoristiti za proizvodnju hrane za životinje, organskih gnojiva i poboljšivača tla te u razne tehničke svrhe. Jedan od takvih proizvoda su i prerađeni animalni proteini (PAP) koji se dobivaju standardno sterilizacijom pod tlakom, a porijeklom su od nusproizvoda životinja koje su prikladne za prehranu ljudi. PAP imaju veću proteinsku vrijednost od krmiva biljnog porijekla i jeftiniji su pa su isplativa alternativa. Međutim, trenutno je na snazi zabrana upotrebe PAP-a porijeklom od sisavaca radi sprječavanja prijenosa transmisivnih spongiformnih encefalopatija. Također, sve su prisutnije inicijative za djelomično ukidanje zabrane i omogućavanje hranidbe peradi i svinja s PAP-om svinja i peradi, ali uz sprečavanje hranidbe proteinom iste vrste. Stoga je cilj ovog rada bio istražiti utjecaj dodatka PAP-a od svinja u hrani na pH vrijednosti, boju i pokazatelje vezanja vode u mesu brojlera. U tu svrhu pilići su hranjeni komercijalnim smjesama bez dodatka i uz dodatak 5 i 10 % PAP-a. Istraživanjem je utvrđeno značajno manja pH vrijednost mjerena 1 sat nakon klanja te značajno veća svjetlina mesa (L*) mjerena 24 sata nakon klanja te gubitak mase tijekom kuhanja kod skupine brojlera hranjenih s 10 % PAP-a. Nisu utvrđene značajne razlike u gubitku mesnog soka cijeđenjem između skupina, ali je uočljiv trend porasta s povećanjem udjela PAP-a u hrani. Temeljem dobivenih rezultata možemo zaključiti da je u hranu brojlera opravdan dodatak PAP-a do 5%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Strmečki, Kristina
Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera, 2015., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Strmečki, K. (2015) 'Utjecaj različitih udjela prerađenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Strme\v{c}ki, Kristina}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {prera\djeni animalni protein, brojleri, kakvo\'{c}a mesa}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih udjela prera\djenog animalnog proteina na karakteristike mesa brojlera}, keyword = {prera\djeni animalni protein, brojleri, kakvo\'{c}a mesa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Strme\v{c}ki, Kristina}, year = {2015}, pages = {32}, keywords = {processed animal protein, broilers, meat quality}, title = {Influence of different proportions of processed animal protein on the characteristics of broiler meat}, keyword = {processed animal protein, broilers, meat quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font