Pregled bibliografske jedinice broj: 898410
UTJECAJ FITOGENIH DODATAKA U STOČNOJ HRANI NA KVALITETU KOKOŠJIH JAJA
UTJECAJ FITOGENIH DODATAKA U STOČNOJ HRANI NA KVALITETU KOKOŠJIH JAJA, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898410 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ FITOGENIH DODATAKA U STOČNOJ HRANI NA KVALITETU KOKOŠJIH JAJA
(THE EFFECT OF FITOGEN ADDITIVES IN ANIMAL FEED ON QUALITY OF EGGS)
Autori
Herceg, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2015
Stranica
21
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
fitogeni aditivi, peradarska proizvodnja, kakvoća jaja
(fitogen additives, poultry production, egg quality)
Sažetak
Potrošači sve više teže za konzumacijom proizvoda čiji se uzgoj odvijao u što prirodnijim uvjetima, odnosno onih gdje su umjesto sintetskih korišteni prirodni dodaci prehrani - fitogeni aditivi. Osim što pospješuju uravnoteženost hranjivih tvari u obroku, pojačavaju organoleptičku kvalitetu obroka (boje, arome, konzervansi) stimulirajući pojačanu konzumaciju obroka, poboljšavaju probavu, konverziju hrane, a time i proizvodnju mesa i jaja. Osim toga, njihova eterična ulja utječući na fiziološke funkcije te održavaju dobrim zdravstveno stanje peradi. U suvremenoj peradarskoj proizvodnji mogu se koristiti aditivi kao što su maslačak, neven, bosiljak i kadifica, te mnogi drugi koji imaju pozitivan utjecaj na neke čimbenike kao što su težina jaja, proizvodnja jaja, boja žutanjka, debljina ljuske i drugi. Maslačak, kao i češnjak može utjecati na smanjenje kolesterola dok neven koji ima antibiotski učinak i kadifica zbog prirodnog pigmenta luteina stvaraju intenzivniju boju žutanjka. Antioksidativna svojstva kao i količina karotenoida iz cvijeta nevena ovise o načinu sušenja. U ovom radu su detaljnije opisane uloge fitogenih aditiva i njihov utjecaj na perad. Pretpostavlja se da će se i u budućnosti nastaviti koristiti fitogeni dodatci prirodnog porijekla jer zamjenjuju umjetno sintetizirane dodatke i zabranjene antibiotike u stočnoj hrani koji su izvor opasnosti za zdravlje čovjeka koji konzumira životinjske proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)