Pregled bibliografske jedinice broj: 898406
Utjecaj temperaturnog režima na rezultate inkubacije rasplodnih jaja peradi
Utjecaj temperaturnog režima na rezultate inkubacije rasplodnih jaja peradi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898406 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperaturnog režima na rezultate inkubacije rasplodnih jaja peradi
(Influence of the temperature regime on incubation results of hatching poultry eggs)
Autori
Lapaš, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
34
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
temperatura, inkubacija, rasplodna jaja
(temperature, incubation, hatching eggs)
Sažetak
U ovom radu opisani su ciljevi koji se trebaju postići kako bi se osigurala dobra valivost i kvaliteta pilića te kako to procijeniti. Unutar valionice, nekoliko značajki trebalo bi se stalno bilježiti i nadzirati, uključujući oplođenost i uzorke embrionalne smrtnosti. Točno prepoznavanje oplođenosti važno je ukoliko želimo poduzeti primjerene korektivne mjere kada se susretnemo s velikim brojem neoplođenih jaja pri lampiranju. Uzorak embrionalne smrtnosti i prepoznavanje određenih abnormalnosti i pogrešnog položaja za valjenje pokazat će nam kada su uvjeti inkubacije neprikladni. Također će biti opisane metode nadziranja gubitka težine jajeta do prebacivanja jaja. Praćenje temperature površine jajeta također je važno, budući da će nam upravo to pokazati kada jaja presporo postižu temperaturu (povećavajući tako rano uginuće) te ako je njihova temperatura previsoka u kasnijim stadijima inkubacije (što povećava kasno uginuće i škart). Praćenje temperature na površini jajeta također će pružiti informacije korisne za kasnije promjene u programima temperature inkubacije. Redovito praćenje bioloških ishoda inkubacije nužno je za prepoznavanje kada su biološki uvjeti ispod optimalnih, te za odlučivanje o promjenama nužnim za poboljšanje valivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)