Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898368

Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi


Banović, Marko
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi
(The use of pumpkin cake in poultry nutrition)

Autori
Banović, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2015

Stranica
19

Mentor
Janječić, Zlatko

Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor

Ključne riječi
buča, bučina pogača, bučino ulje
(pumpkin, pumpkin cake, pumpkin seed oil)

Sažetak
Buča je kultura koja u današnje vrijeme zauzima sve veći značaj u uljarskoj industriji. Zbog nutritivnih osobina i povoljnog djelovanja na ljudski organizam, bučino ulje predstavlja proizvod koji je sve poželjniji, te proizvodnja ima uzlaznu putanju. Postepeno zauzimanje jedne od važnih grana u poljoprivrednoj proizvodnji, veže za sebe niz drugih stavki. Jednu od glavnih zauzima industrija za preradu buče i dobivanje bučinog ulja. Postupkom dobivanja ulja stvaraju se ostatci koji i dalje sadrže određenu količinu ulja, te drugih važnih sastojaka. Masa koja ostane nakon prešanja i izdvajanja ulja se naziva bučina pogača. Ostatak ulja nakon prešanja do gotovo 10 % daje pogači visoku ješnost, a iznimno visok udio proteina (57-60 %) pogaču kandidira za proteinsko krmivo u hranidbi stoke. Cilj rada je utvrditi na koji način i u kojoj mjeri bučina pogača sudjeluje kod hranidbe peradi. Također provodimo usporedbe prvenstveno sa pogačama drugih kultura, a neizostavna je usporedba kvalitete mesa peradi što ujedno određuje i tržišnu cijenu. Postizanje više cijene na tržištu ne znači nužno brža proizvodnja poput smanjenja broja dana u turnusu, nego smanjeni izdatci tokom proizvodnje i dobivanje što kvalitetnijeg proizvoda. Bučina pogača uvelike predstavlja odličan izbor kao dodatak u hranidbi peradi.

Izvorni jezik
Ger

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Banović, Marko
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Banović, M. (2015) 'Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Banovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {19}, keywords = {bu\v{c}a, bu\v{c}ina poga\v{c}a, bu\v{c}ino ulje}, title = {Upotreba bu\v{c}ine poga\v{c}e u hranidbi peradi}, keyword = {bu\v{c}a, bu\v{c}ina poga\v{c}a, bu\v{c}ino ulje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Banovi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {19}, keywords = {pumpkin, pumpkin cake, pumpkin seed oil}, title = {The use of pumpkin cake in poultry nutrition}, keyword = {pumpkin, pumpkin cake, pumpkin seed oil}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font