Pregled bibliografske jedinice broj: 898368
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898368 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Upotreba bučine pogače u hranidbi peradi
(The use of pumpkin cake in poultry nutrition)
Autori
Banović, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2015
Stranica
19
Mentor
Janječić, Zlatko
Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
buča, bučina pogača, bučino ulje
(pumpkin, pumpkin cake, pumpkin seed oil)
Sažetak
Buča je kultura koja u današnje vrijeme zauzima sve veći značaj u uljarskoj industriji. Zbog nutritivnih osobina i povoljnog djelovanja na ljudski organizam, bučino ulje predstavlja proizvod koji je sve poželjniji, te proizvodnja ima uzlaznu putanju. Postepeno zauzimanje jedne od važnih grana u poljoprivrednoj proizvodnji, veže za sebe niz drugih stavki. Jednu od glavnih zauzima industrija za preradu buče i dobivanje bučinog ulja. Postupkom dobivanja ulja stvaraju se ostatci koji i dalje sadrže određenu količinu ulja, te drugih važnih sastojaka. Masa koja ostane nakon prešanja i izdvajanja ulja se naziva bučina pogača. Ostatak ulja nakon prešanja do gotovo 10 % daje pogači visoku ješnost, a iznimno visok udio proteina (57-60 %) pogaču kandidira za proteinsko krmivo u hranidbi stoke. Cilj rada je utvrditi na koji način i u kojoj mjeri bučina pogača sudjeluje kod hranidbe peradi. Također provodimo usporedbe prvenstveno sa pogačama drugih kultura, a neizostavna je usporedba kvalitete mesa peradi što ujedno određuje i tržišnu cijenu. Postizanje više cijene na tržištu ne znači nužno brža proizvodnja poput smanjenja broja dana u turnusu, nego smanjeni izdatci tokom proizvodnje i dobivanje što kvalitetnijeg proizvoda. Bučina pogača uvelike predstavlja odličan izbor kao dodatak u hranidbi peradi.
Izvorni jezik
Ger
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb