Pregled bibliografske jedinice broj: 898360
Povezanost socio-demografskih obilježja i konzumacije hrane tijekom radnog vremena
Povezanost socio-demografskih obilježja i konzumacije hrane tijekom radnog vremena, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898360 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost socio-demografskih obilježja i konzumacije hrane tijekom radnog vremena
(Relationship between socio-demographic characteristics and food consumption with working time)
Autori
Korda, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Mesić, Željka
Neposredni voditelj
Tomić, Marina
Ključne riječi
ponašanje potrošača, hrana, radno vrijeme
(consumer behavior, food, working hours)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi ponašanje potrošača u konzumaciji hrane tijekom radnog vremena te ispitati povezanost socio-demografskih obilježja ispitanika i njihova ponašanja u konzumaciji hrane tijekom radnog vremena. Anketno ispitivanje provedeno je na uzorku od 206 ispitanika. Rezultati istraživanja pokazali su kako većina ispitanika konzumira od 3 do 5 obroka na dan, pri čemu tijekom radnog vremena najčešće konzumiraju pekarske obroke. Gotovo polovica ispitanika u prosjeku na hranu koju konzumiraju tijekom radnog vremena dnevno troši između 16 i 30 kuna. Gotovo 55% ispitanika kao najčešći razlog nekonzumiranja kuhane hrane za vrijeme radnog vremena navodi nedostatak vremena za pripremu kuhane hranu. Kuhanu hranu bi više konzumirali za vrijeme ranog vremena da je dostupnija. Muškarci u većem udjelu tijekom radnog vremena odabiru brzu hranu, gazirana pića i pekarske proizvode u odnosu na žene. S druge strane žene češće konzumiraju voće. Mlađi ispitanici (18-29 godina) češće konzumiraju brzu hranu tijekom radnog vremena u odnosu na starije ispitanike. Rezultati ovog istraživanja korisni su kreatorima zdravstvene politike za izradu i promidžbu zdravstvenih poruka u svrhu promjene navika konzumacije hrane tijekom radnog vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb