Pregled bibliografske jedinice broj: 898332
Matovilac – omiljena zimska salata
Matovilac – omiljena zimska salata // Gospodarski list, 2015 (2015), 17; 14-15 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 898332 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Matovilac – omiljena zimska salata
(Lamb's lettuce - favorite winter salad)
Autori
Očić, Vesna
Izvornik
Gospodarski list (0350-3100) 2015
(2015), 17;
14-15
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ekonomičnost, matovilac
(economy, Lamb's lettuce)
Sažetak
Procijenjeni troškovi proizvodnje matovilca, bez troška berbe na koji svakako treba računati u proizvodnji, približno su usporedivi s troškovima proizvodnje pšenice, ali je prihod koji je moguće ostvariti prodajom matovilca znatno veći, jer je 1 kg matovilca prosječno skuplji od 20 kg pšenice. Ipak, koliko god ovo privlačno izgledalo treba biti oprezan jer proizvodnja matovilca zahtjeva velike količine ljudskog rada, što može biti ograničavajući faktor u širenju proizvodnje. Problem može biti i prodaja većih količina matovilca, budući da ga se ne može dulje vrijeme čuvati niti prerađivati. Stoga je svakako poželjno unaprijed ispitati mogućnosti plasmana i povezati se s trgovcima, i u početku ga sijati na manjim površinama. Kao predkultura i međukultura matovilac je izuzetno koristan i povećava ekonomičnost povrtlarske proizvodnje, uz iskorištavanje površine tijekom zimskih mjeseci. Stoga ga se svakako isplati proizvoditi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Ekonomija