Pregled bibliografske jedinice broj: 898305
Utjecaj temperature i svjetlosnog režima na proizvodne rezultate tovnih kunića
Utjecaj temperature i svjetlosnog režima na proizvodne rezultate tovnih kunića, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898305 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i svjetlosnog režima na proizvodne rezultate tovnih kunića
(Influence of temperature and light regime on the production results of fattening rabbits)
Autori
Horčička, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.07
Godina
2016
Stranica
22
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
temperatura, svjetlosni režim, proizvodni rezultati, tov kunića
(temperature, light regime, production results, rabbit fattening)
Sažetak
U tovu kunića koriste se razne metode i vrste hranidbe kako bi se postigli što bolji proizvodni rezultati. Najbitniji faktor u tovu kunića jest hranidba. Hranidba tovnih kunića zasniva se na omjeru proteina i energije u obroku, omjer mora biti konstantan i optimalan kako bi regulirao apetit i davao zadovoljavajuće rezultate. Posljednjih godina posebna pažnja posvetila se proučavanju hranjivih tvari i njihovog dodatka stočnoj hrani, te pronalasku novih alternativnih sastojaka, sve u svrhu poboljšanja kvalitete mesa i utjecanja na organoleptička svojstva mesa. Cilj ovog rada bio je napraviti pregled hranjivih tvari i krmiva koja se koriste u tovu kunića, te njihov utjecaj na kuniće i konačan produkt, meso. Meso, kao glavni proizvod proizvodnje kunića, dragocjen je protein u ljudskoj prehrani iz tog razloga napisani su mnogobrojni literaturni radovi, i napravljena mnoga istraživanja na temu poboljšanja kvalitete i karakteristika mesa. Glavni čimbenik jest hranidba. Pravilna i potpuna hranidba, obogaćena dodacima, djeluje pozitivno na zdravlje, konverziju hrane i ostvaruje veće dnevne priraste kunića u tovu i ima velik utjecaj na organoleptička svojstva mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)