Pregled bibliografske jedinice broj: 898303
Proizvodnja i mogućnosti prerade vune u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja i mogućnosti prerade vune u Republici Hrvatskoj // Zbornik predavanja 19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH / Sinković, Tatjana (ur.).
Vinkovci: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2017. str. 26-37 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 898303 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i mogućnosti prerade vune u Republici Hrvatskoj
(Production and processing possibilities of wool in the Republic of Croatia)
Autori
Mioč, Boro ; Kasap, Ante ; Širić, Ivan ; Držaić, Valentino
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik predavanja 19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH
/ Sinković, Tatjana - Vinkovci : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2017, 26-37
Skup
19. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza
Mjesto i datum
Vinkovci, Hrvatska, 11.10.2017. - 12.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
vuna, okoliš, prerada, hrvatska
(wool, environment, processing, Croatia)
Sažetak
Ovce su po vuni jedinstvene i na prvi pogled prepoznatljive, odnosno razlicite od drugih vrsta zivotinja. Upravo je prijelaz dlake u vunu (runo) tijekom procesa pripitomljivanja ovaca bila najveca i najvaznija promjena, a danas je to jedna od temeljnih odlika vanjstine, prepoznatljivosti i proizvodnosti vecine suvremenih pasmina. Prvotna namjena uzgoja i selekcija ovaca upravo je bila proizvodnja vune koja je bila neizostavna sirovina za izradu razlicitih odjevnih i drugih predmeta nezaobilaznih u svakom domaCinstvu. Razvojem tekstilne industrije i pojavom razliCitih sintetskih vlakana vuna polako gubi na svojoj vaznosti te pada potraznja za istom sto dovodi do prvih problema oko njenog plasmana i prodaje, posebice ako se radi 0 vuni losije kvalitete. Ovce se u Hrvatskoj po tradiciji uzgajaju stoljećima, a njihova brojnost i proizvodna namjena mijenjale su se kroz povijest. Na prostoru Republike Hrvatske, ali i susjednih zemalja prvenstveno se uzgaju ovce u tipu pramenke koje su poslufile kao temelj pri formiranju lokalnih (izvornih pasmina). Osnovna odlika svih pramenki je otvoreno runo, dugih, grubih pramenova velikog promjera (cesto i veceg od 40 11m).Medutim lokalne populacije ovaca u Hrvatskoj tijekom 18. i 19. stoljeca oplemenjivale su se s merinom u manjoj ili veco] mjeri s ciljem popravljana odlika vezanih uz kavalitetu vune. Na taj naCin, oplemenjivanjem pramenke nastaju razlicite, uglavnom otocne i primorske pasmine ovaca kao sto su creska ovca, dubrovacka ovca, krcka ovca, paska ovca i rapska ovca (Mioc i sur., 2007). Stoga spomenute pasmine odlikuje nesto bolja kvaliteta vune (manji promjer vunskog vlakna oko 28 11m)od onog u primjerice licke i dalmatinske pramenke (oko 37 11m ; Mice i sur., 2007). Navedene prosjecne vrijednosti promjera vunskog vlakna ogranicavajuci su cirnbenik uporabe vune u tekstilnoj industriji, iako je u proslosti i vuna losijih kvalitativnih odlika otkupljivana i preradivana.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb