Pregled bibliografske jedinice broj: 898276
Sortiment kupusa za kiseljenje za područje Ogulina
Sortiment kupusa za kiseljenje za područje Ogulina, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sortiment kupusa za kiseljenje za područje Ogulina
(Assortment of cabbage for sauerkraut production in Ogulin County)
Autori
Mihaljević, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2017
Stranica
20
Mentor
Benko, Božidar
Ključne riječi
Ogulinski kiseli kupus, morfološka i kvalitativna svojstva, klima
(Ogulin sauerkraut, morphological and qualitative attributes, climate)
Sažetak
Rad obuhvaća pregled odlika ogulinskog kupusa, od morfoloških i bioloških svojstava kupusa, tehnologije uzgoja pa sve do pakiranja i transporta gotovog proizvoda. Ogulinski kupus odlikuju specifične karakteristike povezane sa zemljopisnim područjem. Iako klima pogoduje razvitku ove poljoprivredne kulture, vrlo je bitno vrijeme i način sadnje kao i sam postupak proizvodnje, što je detaljno razrađeno u ovom radu. Važno je spomenuti štetnike i bolesti s kojima se uzgajivači suočavaju kako bi sačuvali kvalitetu, a samim time tradiciju Ogulinskog kiselog kupusa priznatog od strane Europske unije kao proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla pri EU pod nazivom Ogulinski kiseli kupus/Ogulinsko kiselo zelje (ZOI).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)