Pregled bibliografske jedinice broj: 898254
Utjecaj dodatka algi u krmne smjese kokoši nesilica na kvalitetu jaja
Utjecaj dodatka algi u krmne smjese kokoši nesilica na kvalitetu jaja, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898254 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka algi u krmne smjese kokoši nesilica na kvalitetu jaja
(Influence of algae addition in feed mixtures of laying hens on egg quality)
Autori
Tolić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
21
Mentor
Janječić, Zlatko
Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
alge, kokoši nesilice, krmne smjese, kvaliteta jaja
(algae, laying hens, feed mixtures, egg quality)
Sažetak
Peradarstvo u Hrvatskoj je jedna od najrazvijenijih grana stočarstva sa dugom tradicijom i mnoštvom dobrih segmenata za daljnji razvoj, kako na velikim farmama, tako i na manjim obiteljskim gospodarstvima. Uzevši u obzir svjetski trend rasta osviještenosti o vlastitom zdravlju i prehrambenim navikama, potrošači konzumnih kokošjih jaja sve više traže proizvod koji će imati veću hranjivu vrijednost, a to se najviše odnosi na sastav Omega 3 masnih kiselina. Navedena istraživanja su nam pokazala kako osim ribljeg ulja, koje je jedan od osnovnih izvora Omega 3 masnih kiselina, alge predstavljaju dobar izvor Omega 3 masnih kiselina jer je njihov masno-kiselinski sastav jako sličan masno-kiselinskom sastavu riba (Herber i Van Elswyk, 1996). Osim niza prednosti koje ovaj proizvod donosi za ljudsko zdravlje, također ne smijemo zapostaviti ni dobrobit koju imaju same životinje. Dakle, aktualna istraživanja daju dokaze da ćemo, ukoliko unaprijedimo našu prehranu na način kako nam se sugerira, imati dulji i kvalitetniji život. Industrija hrane, među ostalim i ona dotaknuta u ovom prikazu, je tu da nas uvjeri da činimo pravu stvar kupnjom baš tog proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb