Pregled bibliografske jedinice broj: 898228
Utjecaj ukupnih vlakana na proizvodnju stakleničkih plinova kod mliječnih krava
Utjecaj ukupnih vlakana na proizvodnju stakleničkih plinova kod mliječnih krava, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898228 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ukupnih vlakana na proizvodnju stakleničkih plinova kod mliječnih krava
(Influence of neutral detergen fiber intake on the production of greenhouse gases in dairy cows)
Autori
Horak, Pavel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2015
Stranica
29
Mentor
Darko Grbeša
Neposredni voditelj
Darko Grbeša
Ključne riječi
mliječne krave, staklenički plinovi, ukupna vlakna
(dairy cows, greenhouse emission, neutral detergent fiiber)
Sažetak
Prosječna temperatura u razdoblju 2002-2012 kopna i voda svijeta je porasla 0, 77-0, 80C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, dok se Arktičko područje zagrijava više nego zemljina kugla. Staklenički plinovi proizvedeni i oslobođeni ljudskim djelovanje su jedan od glavnih uzročnika globalnog zatopljenja, a fermentacija vlakana u predželucima preživača značajno doprinosi količini staklenički plinova, osobito metana, u atmosferi. U prosjeku se po kg NDF proizvede 100 -150 L metana. Stočarstvo sudjeluje sa 9% u antropogenoj produkciji ugljik dioksida i visokih 37% u produkciji metana i 65% dušik oksida. Cilj ovog rada je pokazati povezanost vlakana zastupljenih u obroku mliječnih krava s nastankom plinova u buragu nakon fermentacije istih. Što je udio vlakana u obroku veći, veća je količina nastalog metana nakon fermentacije. S druge strane, vlakna su za preživače izvor energije i njima se utječe na kvalitetu mlijeka kod krava, točnije na postotak mliječne masti. Također su bitna i za održavanje zdravlja i funkcije probavnog sustava krava. U svrhu smanjenja negativnog utjecaja mliječne industrije, ali i samog stočarstva na okoliš, provode se razna istraživanja koja su u nekim slučajevima efikasna, dok s druge strane nisu jer ugrožavaju zdravlje samih životinja, utječu na kvalitetu proizvoda (mlijeka), razinu učinkovitost proizvodnje. U ovom radu će se razmotriti neke od metoda koje nude, kako kratkoročna, tako i dugoročna rješenja. Najviše metoda se bavi utjecanjem na buražnu fermentaciju i produkciju plinova putem hranidbe i sastavljanjem obroka, dok su se učinkovitima pokazale i one koje nude drugačije pristupe kao na primjer selekcija, uzgoj i poboljšanje plodnosti i proizvodnih karakteristika životinja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)