Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898223

Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa


Sveticki, Nika
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa
(Competitive relationship between weeds and crops in crop thick and rare)

Autori
Sveticki, Nika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2016

Stranica
26

Mentor
Šćepanović, Maja

Neposredni voditelj
Šoštarčić, Valentina

Ključne riječi
kompeticija, soja, pšenica, kritično razdoblje zakorovljenosti
(competition, wheat, soybean, critical period of weed control)

Sažetak
Problem kompeticije vrlo je značajan u poljoprivrednoj proizvodnji. Korovne i kultivirane biljne vrste imaju jednake zahtjeve prema ograničenim izvorima kao što su voda, hraniva, svjetlost, prostor ispod i iznad površine tla. Zbog ograničene količine izvora, obje jedinke pate, ali jedna uvijek pati manje. Korovi se, zbog svojih svojstava i bolje sposobnosti prilagodbe i nadmetanja, lakše i bolje prilagođavaju i brže zadovoljavaju svoje životne potrebe. Na temelju ovih spoznaja, potrebno je iskoristiti sva znanja da bi se smanjile štete koje korovi nanose kultiviranim biljaka i da bi se svele na minimum. Cilj ovog istraživanja bio je, poljskim pokusom, utvrditi kompeticijske sposobnosti ozime pšenice i soje. Kompeticijske sposobnosti ozime pšenice i soje istraživane su utvrđivanjem korovne flore, brojem jedinki korova i sklopom pšenice i soje, utvrđivanjem svježe nadzemne mase pšenice, soje i korovnih vrsta. Rezultati istraživanja pokazuju da su u oba usjeva brojnošću dominirali termofilni uskolisni korovi. U pšenici su dominirali muhari (Setaria spp.) s 140 biljaka po m-2, a u soji koštan (Echinochloa crus-galli) s 74 biljke po m- 2. U usjevu pšenice utvrđeno je 345, 7 jedinki korovnih vrsta m-2, a u soji 224 jedinke korova m- 2. Svježa nadzemna masa korova u soji iznosila je 2 620 g. Bila je 8 puta veća od utvrđene mase korova u ozimoj pšenici (304 g).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sveticki, Nika
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sveticki, N. (2016) 'Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sveticki, Nika}, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {kompeticija, soja, p\v{s}enica, kriti\v{c}no razdoblje zakorovljenosti}, title = {Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa}, keyword = {kompeticija, soja, p\v{s}enica, kriti\v{c}no razdoblje zakorovljenosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sveticki, Nika}, year = {2016}, pages = {26}, keywords = {competition, wheat, soybean, critical period of weed control}, title = {Competitive relationship between weeds and crops in crop thick and rare}, keyword = {competition, wheat, soybean, critical period of weed control}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font