Pregled bibliografske jedinice broj: 898223
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898223 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompeticijski odnos korova i kulture u usjevu gustog i rijetkog sklopa
(Competitive relationship between weeds and crops in crop thick and rare)
Autori
Sveticki, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Šćepanović, Maja
Neposredni voditelj
Šoštarčić, Valentina
Ključne riječi
kompeticija, soja, pšenica, kritično razdoblje zakorovljenosti
(competition, wheat, soybean, critical period of weed control)
Sažetak
Problem kompeticije vrlo je značajan u poljoprivrednoj proizvodnji. Korovne i kultivirane biljne vrste imaju jednake zahtjeve prema ograničenim izvorima kao što su voda, hraniva, svjetlost, prostor ispod i iznad površine tla. Zbog ograničene količine izvora, obje jedinke pate, ali jedna uvijek pati manje. Korovi se, zbog svojih svojstava i bolje sposobnosti prilagodbe i nadmetanja, lakše i bolje prilagođavaju i brže zadovoljavaju svoje životne potrebe. Na temelju ovih spoznaja, potrebno je iskoristiti sva znanja da bi se smanjile štete koje korovi nanose kultiviranim biljaka i da bi se svele na minimum. Cilj ovog istraživanja bio je, poljskim pokusom, utvrditi kompeticijske sposobnosti ozime pšenice i soje. Kompeticijske sposobnosti ozime pšenice i soje istraživane su utvrđivanjem korovne flore, brojem jedinki korova i sklopom pšenice i soje, utvrđivanjem svježe nadzemne mase pšenice, soje i korovnih vrsta. Rezultati istraživanja pokazuju da su u oba usjeva brojnošću dominirali termofilni uskolisni korovi. U pšenici su dominirali muhari (Setaria spp.) s 140 biljaka po m-2, a u soji koštan (Echinochloa crus-galli) s 74 biljke po m- 2. U usjevu pšenice utvrđeno je 345, 7 jedinki korovnih vrsta m-2, a u soji 224 jedinke korova m- 2. Svježa nadzemna masa korova u soji iznosila je 2 620 g. Bila je 8 puta veća od utvrđene mase korova u ozimoj pšenici (304 g).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb