Pregled bibliografske jedinice broj: 898195
Utjecaj dodatka maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice na boju žutanjka
Utjecaj dodatka maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice na boju žutanjka, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898195 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice na boju žutanjka
(Influence of dandelion on egg yolk colour)
Autori
Maljik, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.04
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
boja žutanjka, kakvoća jaja, maslačak, proizvodni rezultati
(yolk colour, egg quality, dandelion, production results)
Sažetak
Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upotrebom određenih dodataka u hranidbi životinja. S druge strane djelovanje pojedinih dodataka hrani može biti usmjereno ka povećanju kvalitete proizvoda. U tu svrhu, hrani za perad se dodaju pigmenti (karotenoidi i ksantofili) radi postizanja poželjne žute boje potkožne masti i žutanjka jajeta. Stoga je cilj ovoga istraživanja bio utvrditi utjecaj dodatka maslačka s udjelom od 1 i 3 % u krmnim smjesama za kokoši nesilice na proizvodne rezultate (broj jaja, visinu nesivosti, konverziju krmne smjese) i pokazatelje kakvoće jaja (masa, indeks oblika, čvrstoću ljuske, boju žutanjka, pH). Istraživanje je provedeno na 45 kokoši nesilica na koje su primijenjena tri različita hranidbena tretmana. Kontrolna skupina kokoši (K) hranjena je konvencionalnom krmnom smjesom za kokoši nesilice koja je u svom sastavu imala sintetski pigment, dok je u dvjema pokusnim skupinama sintetski pigment zamijenjen s dodatkom maslačka od 1 i 3 % (M1 i M3). Nakon obrade prikupljenih podataka može se zaključiti da dodatak maslačka u krmne smjese za kokoši nesilice nije utjecao na proizvodne rezultate kao ni većinu pokazatelja kakvoće jaja. Značajan utjecaj utvrđen je tek za pokazatelje boje žutanjka CIE (L*, a*, b*) i YCF, gdje je u odnosu na kontrolnu skupinu utvrđena statistički značajna razlika.
Izvorni jezik
Hrvatski