Pregled bibliografske jedinice broj: 898190
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na proizvodne rezultate tovnih pilića
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na proizvodne rezultate tovnih pilića, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898190 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na proizvodne rezultate tovnih pilića
(Influence of orthophosphoric acid addition on broiler production results)
Autori
Leš, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
brojleri, ortofosforna kiselina, dodaci u hranidbi
(broilers, ortophosphoric acid, feed additives)
Sažetak
Visoka produktivnost te učinkovita konverzija hrane kao imperativi u suvremenoj stočarskoj proizvodnji mogu se ostvariti upotrebom određenih dodataka u hranidbi životinja. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka proizvoda na bazi ortofosforne kiseline u tovu hibridnih pilića, odnosno utvrditi kretanje tjelesne mase, konverziju krmne smjese i mortalitet pilića koji su u vodu za piće dobivali 0, 1 i 0, 2 % dodatka na bazi ortofosforne kiseline te ih usporediti sa proizvodnim rezultatima kontrolne skupine pilića. U pokusu je korišteno 120 muških jednodnevnih pilića (Ross 308) podijeljenih na tri skupine (kontrolnu skupinu pilića i dvije pokusne skupine). Nakon tova u trajanju od 42 dana i obrade prikupljenih podataka može se zaključiti da se dodatak ortofosforne kiseline u koncentraciji od 0, 1 %, za razliku od dodatka u koncentraciji 0, 2 %, može preporučiti u tovu hibridnih pilića pošto su se proizvodni rezultati (konverzija hrane i mortalitet) pokazali kao statistički značajno bolji u odnosu na ostale skupine u istraživanju.
Izvorni jezik
Hrvatski