Pregled bibliografske jedinice broj: 898187
Proizvodna i financijska analiza proizvodnje krumpira u Hrvatskoj
Proizvodna i financijska analiza proizvodnje krumpira u Hrvatskoj, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898187 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodna i financijska analiza proizvodnje krumpira u Hrvatskoj
(Production and financial results of potato production in Croatia)
Autori
Vugrinec, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2016
Stranica
26
Mentor
Juračak, Josip
Ključne riječi
krumpir, proizvodnja, financijski rezultat
(potato, production, financial results)
Sažetak
Cilj ovog rada je prikazati proizvodni i financijski aspekt proizvodnje krumpira u Hrvatskoj u razdoblju od 2000. do 2014. godine. Prosječne površine pod krumpirom u promatranom razdoblju iznosile su 14.764 hektara dok su prinosi gomolja bili prosječno 15, 2 t/ha. Proizvodnja merkantilnog krumpira u Hrvatskoj obilježava trend smanjivanja proizvodnje. U prosjeku svake godine uvoz merkantilnog krumpira iznosio je 27.787 tona krumpira. Javlja se trend povećanja uvoza smrznutog krumpira kao zamjena za manjak sviježeg krumpira na domaćem tržištu. Sektor uzgoj povrća, dinja i lubenica, korjenastog i gomoljastog povrća, u kojem je ukupno registrirano 127 poduzetnika ostvario je prihode 257.102.585kn (2011.) i 287.317.558 (2012.) koje su završavale s neto dobitkom u minusu. Kalkulacijom pokrića varijabilnih troškova proizvodnje krumpira prikazani su dohodci i troškovi proizvodnje merkantilnog krumpira na 5, 10, i 50 hektara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)