Pregled bibliografske jedinice broj: 898184
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa
(Influence of ortophosphoric acid on the physico-chemical composition of chicken meat)
Autori
Graberec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2016
Stranica
31
Mentor
Bedeković, Dalibor
Neposredni voditelj
Kaić, Ana
Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
(chickens, meat, ortophosphoric acid ; physico-chemical properties)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na fizikalno-kemijska svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine sa dva ponavljanja, ovisno o udjelu ortofosforne kiseline koja je bila dodana u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade obavljena su mjerenja fizikalno-kemijskih svojstava (vrijednost pH15, pH24, pokazatelja boje (L*, a*, b*), gubitka mesnog soka (DL24, DL48) i kala kuhanja (CL)) na 20 pilećih trupova odnosno na 5 trupova iz svake skupine. Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) u fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (pH15, pH24, pokazatelja boje L*, a*, b*, DL24, DL48, CL) mesa između komercijalnih hibirda tovnih pilića Ross 308 bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i s dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Statistički značajne razlike nisu utvrđene niti između skupina s različitim razinama dodataka ortofosforne kiseline. Stoga s obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da nema opravdanog razloga za uvođenje dodatka ortofosforne kiseline u hranu pilića koji bi posljedično tome utjecao na fizikalno-kemijska svojstva njihova mesa. No unatoč tome, svakako treba uzeti u obzir rezultate prethodnih istraživanja, njihove učinke na meso pilića i trendove u peradarskoj industriji te u bližoj budućnosti razmotriti mogućnost provođenja novih istraživanja s većim brojem jedinki.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb