Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898184

Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa


Graberec, Ivan
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898184 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa
(Influence of ortophosphoric acid on the physico-chemical composition of chicken meat)

Autori
Graberec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2016

Stranica
31

Mentor
Bedeković, Dalibor

Neposredni voditelj
Kaić, Ana

Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva ; meso ; ortofosforna kiselina ; pilići
(chickens, meat, ortophosphoric acid ; physico-chemical properties)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka ortofosforne kiseline na fizikalno-kemijska svojstva pilećeg mesa. U istraživanje je bilo uključeno 200 komercijalnih hibrida tovnih pilića Ross 308 podijeljenih u četiri skupine sa dva ponavljanja, ovisno o udjelu ortofosforne kiseline koja je bila dodana u vodu za piće (0 ; 0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Nakon završetka pokusa s dobi pilića od 42 dana te uobičajene klaoničke obrade obavljena su mjerenja fizikalno-kemijskih svojstava (vrijednost pH15, pH24, pokazatelja boje (L*, a*, b*), gubitka mesnog soka (DL24, DL48) i kala kuhanja (CL)) na 20 pilećih trupova odnosno na 5 trupova iz svake skupine. Statističkom obradom nisu utvrđene značajne razlike (p>0, 05) u fizikalno-kemijskim pokazateljima kakvoće (pH15, pH24, pokazatelja boje L*, a*, b*, DL24, DL48, CL) mesa između komercijalnih hibirda tovnih pilića Ross 308 bez dodatka ortofosforne kiseline (kontrolna skupina) i s dodacima ortofosforne kiseline (0, 4 ; 0, 5 ; 0, 65 %). Statistički značajne razlike nisu utvrđene niti između skupina s različitim razinama dodataka ortofosforne kiseline. Stoga s obzirom na rezultate predmetnog istraživanja možemo zaključiti da nema opravdanog razloga za uvođenje dodatka ortofosforne kiseline u hranu pilića koji bi posljedično tome utjecao na fizikalno-kemijska svojstva njihova mesa. No unatoč tome, svakako treba uzeti u obzir rezultate prethodnih istraživanja, njihove učinke na meso pilića i trendove u peradarskoj industriji te u bližoj budućnosti razmotriti mogućnost provođenja novih istraživanja s većim brojem jedinki.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Kaić (mentor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Graberec, Ivan
Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa, 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Graberec, I. (2016) 'Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pilića na fizikalno-kemijska svojstva mesa', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Graberec, Ivan}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {fizikalno-kemijska svojstva, meso, ortofosforna kiselina, pili\'{c}i}, title = {Utjecaj dodatka ortofosforne kiseline u tovu pili\'{c}a na fizikalno-kemijska svojstva mesa}, keyword = {fizikalno-kemijska svojstva, meso, ortofosforna kiselina, pili\'{c}i}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Graberec, Ivan}, year = {2016}, pages = {31}, keywords = {chickens, meat, ortophosphoric acid, physico-chemical properties}, title = {Influence of ortophosphoric acid on the physico-chemical composition of chicken meat}, keyword = {chickens, meat, ortophosphoric acid, physico-chemical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font