Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898153

Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina


Fotez, Ana
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek


CROSBI ID: 898153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina
(Designing of the system for controlled wine fermentation)

Autori
Fotez, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osjek

Datum
12.10

Godina
2017

Stranica
64

Mentor
Velić, Darko ; Pichler, Anita

Ključne riječi
vino ; pilot postrojenje ; fermentacija ; kontrolirana fermentacija ; jabučno-mliječna fermentacija ; Oenococcus oeni
(wine ; pilot plant ; fermentation ; controlled fermentation ; malolactic fermentation ; Oenococcus oeni)

Sažetak
U radu je provedeno projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina u poluindustrijskom mjerilu. Osnovni elementi projektiranja navedenog sustava obuhvatili su dimenzioniranje fermentacijskih posuda, projektiranje sustava za termostatiranje fermentora (grijanje/hlađenje) te upravljačkog sustava. Na projektiranom sustavu provela se kontrolirana alkoholna fermentacija (KAF) te kontrolirana (potaknuta) jabučno-mliječna fermentacija (JMF) vina sorte Graševina. Za jabučno-mliječnu fermentaciju vina sorte Graševina primijenila se čista kultura bakterije mliječne kiseline (BMK) Oenococcus oeni uz uspostavljenje temperaturnog optimuma za odabranu vrstu BMK. U uzorcima tijekom i nakon provedene kontrolirane alkoholne fermentacije, kao i potaknute jabučno-mliječne fermentacije odredio se osnovni fizikalno- kemijski sastav vina te se isti usporedio s kontrolnim uzorkom (bez potaknute jabučno- mliječne fermentacije). Istraživanje je pokazalo da kontrolirani postupak fermentacije u oba slučaja (KAF i JMF) rezultira kvalitetnim vinima, u pogledu relevantnih fizikalno- kemijskih i senzorskih svojstava koja definiraju kvalitetu vina. Potaknutom jabučno- mliječnom fermentacijom smanjila se koncentracija jabučne kiseline što je rezultiralo poboljšanim senzornim svojstvima tako proizvedenog vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Anita Pichler (mentor)

Avatar Url Darko Velić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Fotez, Ana
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek
Fotez, A. (2017) 'Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotez, Ana}, year = {2017}, pages = {64}, keywords = {vino, pilot postrojenje, fermentacija, kontrolirana fermentacija, jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, Oenococcus oeni}, title = {Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina}, keyword = {vino, pilot postrojenje, fermentacija, kontrolirana fermentacija, jabu\v{c}no-mlije\v{c}na fermentacija, Oenococcus oeni}, publisherplace = {Osjek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fotez, Ana}, year = {2017}, pages = {64}, keywords = {wine, pilot plant, fermentation, controlled fermentation, malolactic fermentation, Oenococcus oeni}, title = {Designing of the system for controlled wine fermentation}, keyword = {wine, pilot plant, fermentation, controlled fermentation, malolactic fermentation, Oenococcus oeni}, publisherplace = {Osjek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font