Pregled bibliografske jedinice broj: 898153
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek
CROSBI ID: 898153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina
(Designing of the system for controlled wine fermentation)
Autori
Fotez, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osjek
Datum
12.10
Godina
2017
Stranica
64
Mentor
Velić, Darko ; Pichler, Anita
Ključne riječi
vino ; pilot postrojenje ; fermentacija ; kontrolirana fermentacija ; jabučno-mliječna fermentacija ; Oenococcus oeni
(wine ; pilot plant ; fermentation ; controlled fermentation ; malolactic fermentation ; Oenococcus oeni)
Sažetak
U radu je provedeno projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina u poluindustrijskom mjerilu. Osnovni elementi projektiranja navedenog sustava obuhvatili su dimenzioniranje fermentacijskih posuda, projektiranje sustava za termostatiranje fermentora (grijanje/hlađenje) te upravljačkog sustava. Na projektiranom sustavu provela se kontrolirana alkoholna fermentacija (KAF) te kontrolirana (potaknuta) jabučno-mliječna fermentacija (JMF) vina sorte Graševina. Za jabučno-mliječnu fermentaciju vina sorte Graševina primijenila se čista kultura bakterije mliječne kiseline (BMK) Oenococcus oeni uz uspostavljenje temperaturnog optimuma za odabranu vrstu BMK. U uzorcima tijekom i nakon provedene kontrolirane alkoholne fermentacije, kao i potaknute jabučno-mliječne fermentacije odredio se osnovni fizikalno- kemijski sastav vina te se isti usporedio s kontrolnim uzorkom (bez potaknute jabučno- mliječne fermentacije). Istraživanje je pokazalo da kontrolirani postupak fermentacije u oba slučaja (KAF i JMF) rezultira kvalitetnim vinima, u pogledu relevantnih fizikalno- kemijskih i senzorskih svojstava koja definiraju kvalitetu vina. Potaknutom jabučno- mliječnom fermentacijom smanjila se koncentracija jabučne kiseline što je rezultiralo poboljšanim senzornim svojstvima tako proizvedenog vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek