Pregled bibliografske jedinice broj: 898148
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek
CROSBI ID: 898148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku
(Process parameters and pre-treatment methods influence on the drying kinetics and quality of sweet potato (Ipomea batatas L.) dried in the convective tray drier)
Autori
Čobanković, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osjek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
73
Mentor
Velić, Darko
Ključne riječi
sušenje ; batat ; prethodna obrada ; rehidratacija ; boja
(drying ; sweet potato ; pre-treatment ; rehydration ; colour)
Sažetak
Istraživanje kinetike sušenja batata (Ipomea batatas L.) provedeno je u konvekcijskom tunelskom sušioniku pri različitim temperaturama sušenja (50, 60, 70 i 80 °C), brzini strujanja zraka od 2, 8 m s-1 te različitim vrstama prethodne obrade svježih uzoraka. Primijenjeni fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka bili su: blanširanje u vreloj vodi, blanširanje na pari ; uranjanje u: 0, 5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline, 0, 15%-tnu otopinu 4- heksilresorcinola (4-HR) te 0, 3 %-tnu otopinu L-cisteina (LC). Prethodna obrada s 0, 15 %- tnom otopinom 4-HR rezultirala je značajnim skraćenjem ukupnog vremena sušenja i visokim rehidratacijskim omjerom, dok je prethodna obrada s 0, 3 %-tnom LC rezultirala najmanjom ukupnom promjenom boje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija