Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898148

Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku


Čobanković, Iva
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek


CROSBI ID: 898148 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku
(Process parameters and pre-treatment methods influence on the drying kinetics and quality of sweet potato (Ipomea batatas L.) dried in the convective tray drier)

Autori
Čobanković, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osjek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
73

Mentor
Velić, Darko

Ključne riječi
sušenje ; batat ; prethodna obrada ; rehidratacija ; boja
(drying ; sweet potato ; pre-treatment ; rehydration ; colour)

Sažetak
Istraživanje kinetike sušenja batata (Ipomea batatas L.) provedeno je u konvekcijskom tunelskom sušioniku pri različitim temperaturama sušenja (50, 60, 70 i 80 °C), brzini strujanja zraka od 2, 8 m s-1 te različitim vrstama prethodne obrade svježih uzoraka. Primijenjeni fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka bili su: blanširanje u vreloj vodi, blanširanje na pari ; uranjanje u: 0, 5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline, 0, 15%-tnu otopinu 4- heksilresorcinola (4-HR) te 0, 3 %-tnu otopinu L-cisteina (LC). Prethodna obrada s 0, 15 %- tnom otopinom 4-HR rezultirala je značajnim skraćenjem ukupnog vremena sušenja i visokim rehidratacijskim omjerom, dok je prethodna obrada s 0, 3 %-tnom LC rezultirala najmanjom ukupnom promjenom boje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Darko Velić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Čobanković, Iva
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek
Čobanković, I. (2017) 'Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osjek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}obankovi\'{c}, Iva}, year = {2017}, pages = {73}, keywords = {su\v{s}enje, batat, prethodna obrada, rehidratacija, boja}, title = {Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu su\v{s}enja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom su\v{s}ioniku}, keyword = {su\v{s}enje, batat, prethodna obrada, rehidratacija, boja}, publisherplace = {Osjek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}obankovi\'{c}, Iva}, year = {2017}, pages = {73}, keywords = {drying, sweet potato, pre-treatment, rehydration, colour}, title = {Process parameters and pre-treatment methods influence on the drying kinetics and quality of sweet potato (Ipomea batatas L.) dried in the convective tray drier}, keyword = {drying, sweet potato, pre-treatment, rehydration, colour}, publisherplace = {Osjek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font