Pregled bibliografske jedinice broj: 898110
UTJECAJ HRANIDBE I DOBI KOD KLANJA NA KVALITETU MESA TOVNIH KUNIĆA
UTJECAJ HRANIDBE I DOBI KOD KLANJA NA KVALITETU MESA TOVNIH KUNIĆA, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ HRANIDBE I DOBI KOD KLANJA NA KVALITETU MESA TOVNIH KUNIĆA
(THE EFFECTS OF FOOD AND AGE ON RABBITS MEAT QUALITY)
Autori
Šilović, Borna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.07
Godina
2017
Stranica
25
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
kunić, meso, hranidba, kvaliteta, dob
(rabbit, meat, food, quality, age)
Sažetak
Tovni kunići potječu od divljih kunića koje je čovjek s vremenom pripitomio. U novije vrijeme stvorene su komercijalne pasmine koje u kratkom vremenu daju najoptimalniju količinu mesa. Kunićje meso ima posebne hranjive vrijednosti i svojstva i visoko je proteinska namirnica. Lako je probavljivo i iznimno ukusno pa je pogodno i za gurmane i za bolesnike. Zbog vrlo niskog udjela masti i kolesterola preporučljivo je za prehranu dijabetičara pa njegova proizvodnja u posljednjim desetljećima sve više raste, a intenzivno se radi i na poboljšanju kvalitete kunićjeg mesa. Cilj je ovoga rada iz dostupnih literaturnih izvora utvrditi utjecaj hranidbenih tretmana i dobi kod klanja na klaoničke pokazatelje i kvalitetu mesa tovnih kunića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)