Pregled bibliografske jedinice broj: 898104
Važnost hrvatskih izvornih pasmina peradi u razvoju hrvatskog sela
Važnost hrvatskih izvornih pasmina peradi u razvoju hrvatskog sela, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost hrvatskih izvornih pasmina peradi u razvoju hrvatskog sela
(Importance of Croatian native breeds of poultry in development Croatian villages)
Autori
Brcković, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.08
Godina
2017
Stranica
24
Mentor
Janječić, Zlatko
Ključne riječi
kokoš Hrvatica, zagorski puran, dravska guska, posavska kukmasta kokoš, tradicijski uzgoj
(hrvatica hen, zagorje turkey, dravska goose, posavian creasted hen, traditional breeding)
Sažetak
Zagorski puran i kokoš Hrvatica izvorne su pasmine peradi za čijim je uzgojem posljednjih godina povećan interes kod uzgajivača u ruralnim područjima. Osim ovih dviju pasmina radi se i na zaštiti Dravske guske te Posavske kukmaste kokoši. Uzgoj svih ovih pasmina peradi osigurava njihovom držaocima dodatni izvor financiranja te opskrbu mesom i jajima. Da bi se to postiglo potrebno je osiguranti optimalne uvjete za smještaj i kvaltetnu hranu kako bi se u poptunosti iskoristila njihova genetska predispoziciju za proizvodnju jaja i mesa. Cilj ovog završnog rada je proučiti važnost uzgoja hrvatskih izvornih pasmina peradi i utjecaj na razvoj hrvatskog sela. Iz proučene literature vidljivo je da je u ruralnim područjima u posljednjih desetak godina povećan interes za uzgojem izvornih pasmina peradi zbog njihove prilagođenosti na okolišne uvjete, otpornost na bolesti i mogučnosti za daljnu selekciju. Posebna važnost uzgoja kokoši Hrvatica i zagorskog purana odnosi se na poticanje proizvodnje kako bi se zadržalo stanovništvo u ruralnim područjima i stvorio veći dohodak poljoprivrednih proizvođača. Prikladnom tehnologijom, primjenom modernih marketinških metoda te stalnom kontrolom proizvoda, od jajeta do stola, može se stvoriti izvorni i prepoznatljiv proizvod Hrvatske.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)