Pregled bibliografske jedinice broj: 898099
Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u hrvatskim kultivarima soje
Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u hrvatskim kultivarima soje, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898099 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u hrvatskim kultivarima soje
(Trypsin inhibitor and urease activity of Croatian soybean cultivars)
Autori
Dežić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2017
Stranica
22
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
soja ; aktivnost tripsin inhibitora ; aktivnost ureaze ; antinutritivni faktori
(soybean ; tripsin inhibitors activity ; urease activity ; antinutritional factors)
Sažetak
Kao važan izvor proteina, energije, vitamina i minerala za ljude i životinje, soja je jedna od najznačajnijih mahunarki u svijetu. Uz značajne prehrambene vrijednosti, zrno soje sadrži i antinutritivne tvari koji imaju negativne učinke na probavu kod životinja. Iako se termičkom obradom udjeli antinutritivne tvari smanjuju, selekcija kultivara soje ide u smjeru smanjenja njihovog udjela. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u zrnu pet hrvatskih kultivara soje (Zlata, Kata, Hrvatica, Ružica i Buga). Aktivnost ureaze i tripsin inhibitora određena je ISO metodama. Istraživani kultivari soje su bili varijabilniji u aktivnosti ureaze nego u aktivnosti tripsin inhibitora ; određene vrijednosti su bile 26, 84 (Zlata), 28, 35 (Kata), 28, 56 (Hrvatica), 30, 02 (Ružica) i 30, 51 (Buga) mg/g za aktvnost tripsin inhibitora te 24, 95 (Zlata), 20, 57 (Kata), 34, 79 (Hrvatica), 36, 64 (Ružica i 49, 83 (Buga) mg N/g min za aktivnost ureaze. S porastom aktivnosti jednog antinutritivnog faktora rasla je i vrijednost drugog (r = 0, 812).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)