Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898090

Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića


Babić Alagić Jelena
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 898090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića
(EFFECT OF PUMPKIN SEED MEAL IN BROILER FEED ON PRODUCTION RESULTS OF BROILER CHICKENS)

Autori
Babić Alagić Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Janječić, Zlatko

Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor

Ključne riječi
bučina pogača, konverzija, pilići, randman, tjelesna masa
(pumpkin cake, broiler, body weight, feed conversion rate, carcass ratio)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka bučine pogače na proizvodne rezultate brojlerskih pilića. U istraživanju je korišteno 360 pilića (Ross 308) koji su slučajnim odabirom raspoređeni u 12 skupina (4 kontrolne i 8 pokusnih). Pilići kontrolnog hranidbenog tretmana (K) hranjeni su komercijalnim krmnim smjesama dok je pilićima iz pokusnih hranidbenih tretmana (P-5 i P-10) dio sojine sačme zamijenjen s bučinom pogačom. Tijekom tova praćeno je kretanje tjelesne mase, konzumacija i mortalitet. Nakon 42 dana tova brojleri su klaonički obrađeni te su provedena mjerenja u svrhu utvrđivanja randmana i udjela osnovnih dijelova u trupu. Prosječne vrijednosti tjelesnih masa 42. dana bile su statistički značajno različite između svih skupina međusobno s time da je najveća masa ostvarena u kontrolnoj, a najmanja u pokusnoj skupini P 10. Ukupna konverzija krmne smjese bila je najveća u pokusnoj skupini P-10, ali bez statistički značajne razlike. Nešto viši randman utvrđen je u pokusnim skupinama P-5 i P -10 no, statistički značajna razlika utvrđena je samo između kontrolne skupine i pokusne skupine P-10. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti da je dodatak od 5 i 10 % bučine pogače u smjese za hranidbu brojlera imao značajan utjecaj na proizvodne rezultate. No, za konačnu ocjenu mogućnosti zamjene dijela sojine sačme bučinom pogačom potrebno je istražiti utjecaj dodatka pogače na fizikalno kemijska svojstva mesa te na ekonomski rezultat tova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zlatko Janječić (mentor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Babić Alagić Jelena
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Babić Alagić Jelena (2017) 'Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, konverzija, pili\'{c}i, randman, tjelesna masa}, title = {Utjecaj dodatka bu\v{c}ine poga\v{c}e u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pili\'{c}a}, keyword = {bu\v{c}ina poga\v{c}a, konverzija, pili\'{c}i, randman, tjelesna masa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {pumpkin cake, broiler, body weight, feed conversion rate, carcass ratio}, title = {EFFECT OF PUMPKIN SEED MEAL IN BROILER FEED ON PRODUCTION RESULTS OF BROILER CHICKENS}, keyword = {pumpkin cake, broiler, body weight, feed conversion rate, carcass ratio}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font