Pregled bibliografske jedinice broj: 898090
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898090 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka bučine pogače u krmnu smjesu na proizvodne rezultate brojlerskih pilića
(EFFECT OF PUMPKIN SEED MEAL IN BROILER FEED ON PRODUCTION RESULTS OF BROILER CHICKENS)
Autori
Babić Alagić Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Janječić, Zlatko
Neposredni voditelj
Bedeković, Dalibor
Ključne riječi
bučina pogača, konverzija, pilići, randman, tjelesna masa
(pumpkin cake, broiler, body weight, feed conversion rate, carcass ratio)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka bučine pogače na proizvodne rezultate brojlerskih pilića. U istraživanju je korišteno 360 pilića (Ross 308) koji su slučajnim odabirom raspoređeni u 12 skupina (4 kontrolne i 8 pokusnih). Pilići kontrolnog hranidbenog tretmana (K) hranjeni su komercijalnim krmnim smjesama dok je pilićima iz pokusnih hranidbenih tretmana (P-5 i P-10) dio sojine sačme zamijenjen s bučinom pogačom. Tijekom tova praćeno je kretanje tjelesne mase, konzumacija i mortalitet. Nakon 42 dana tova brojleri su klaonički obrađeni te su provedena mjerenja u svrhu utvrđivanja randmana i udjela osnovnih dijelova u trupu. Prosječne vrijednosti tjelesnih masa 42. dana bile su statistički značajno različite između svih skupina međusobno s time da je najveća masa ostvarena u kontrolnoj, a najmanja u pokusnoj skupini P 10. Ukupna konverzija krmne smjese bila je najveća u pokusnoj skupini P-10, ali bez statistički značajne razlike. Nešto viši randman utvrđen je u pokusnim skupinama P-5 i P -10 no, statistički značajna razlika utvrđena je samo između kontrolne skupine i pokusne skupine P-10. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti da je dodatak od 5 i 10 % bučine pogače u smjese za hranidbu brojlera imao značajan utjecaj na proizvodne rezultate. No, za konačnu ocjenu mogućnosti zamjene dijela sojine sačme bučinom pogačom potrebno je istražiti utjecaj dodatka pogače na fizikalno kemijska svojstva mesa te na ekonomski rezultat tova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb