Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898086

Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja


Krivičić, Denija; Kučić, Dajana
Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, 2016. (popularni rad).


CROSBI ID: 898086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja
(Remediation of olive mill wastewater)

Autori
Krivičić, Denija ; Kučić, Dajana

Izvornik
Rektorova nagrada

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad

Godina
2016

Ključne riječi
otpadna voda iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, fenol, KPK vrijednost, boja, adsorpcija, biosorpcija, Langmuirov i Freundlichov model, kinetička analiza
(olive mill wastewater (OMW), phenols, COD value, colour, adsorption, biosorption, Langmuir and Freundlich isotherm models, kinetic analysis)

Sažetak
Visoko opterećena otpadna voda nastala u procesima proizvodnje maslinovog ulja (OVM) karakterizirana je niskom pH vrijednošću, visokom električnom vodljivošću, tamnom bojom zbog prisustva tanina i lignina te visokim udjelom fenola, šećera i organskih kiselina. Takva voda se ne smije ispustiti u vodeni okoliš bez prethodnog uklanjanja onečišćujućih i/ili štetnih tvari. Postoje različiti postupci remedijacije otpadne vode kao što su fizikalni (adsorpcija, biosorpcija), kemijski (katalitička oksidacija) i biološki (biorazgradnja). Svaki od navedenih postupaka ima svoje prednosti i nedostatke. U konačnici idealan proces remedijacije bio bi takav da u potpunosti razgradi onečišćujuću tvar bez stvaranja međuprodukata. U ovom radu provedena je remedijacija otpadne vode iz proizvodnje maslinovog ulja u šaržnim uvjetima rada adsorpcijom na aktivni ugljik, koru banane te modificiranu kominu masline i biosorpcija na micelijska zrnca Aspergillus niger i Stachybotrys sp. Aktivni ugljik je uklonio 58 % fenola i 24 % organske tvari, kora banane 40 % fenola i 0 % organske tvari, a modificirana komina masline 23 % fenola i 13 % organske tvari unutar 24 sata. Nadalje, micelijska zrnca Aspergillus niger i Stachybotrys sp. uklonili su 43 % i 19 % fenola, 42 % i 0 % organske tvari te 38 % i 7 % boje. Tijekom provođenja procesa adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari izražene kao KPK vrijednost na aktivni ugljik odnosno micelijska zrnca Aspergillus niger određeni su njihovi kapaciteti. Adsorpcijski i biosorpcijski kapacitet aktivnog ugljika i micelijskog zrnca Aspergillus niger prilikom adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari iznosio je 2, 38 mg g-1 i 376 mg g-1, odnosno 138 mg g-1 i 3.206 mg g-1. Ravnotežni i kinetički parametri adsorpcije i biosorpcije fenola i organske tvari izražene kao KPK vrijednost na aktivni ugljik i micelijsko zrno Aspergillus niger procijenjeni su usporedbom eksperimentalnih rezultata s teorijskim vrijednostima dobivenim primjenom Langmuirovog i Freundlichovog modela, odnosno modela za reakciju pseudo-prvog i pseudo-drugog reda. Najbolje slaganje dobiveno je primjenom Langmuirovog modela prilikom adsorpcije fenola i organske tvari na aktivni ugljik te podjednako slaganje Langmuira i Freundlicha prilikom biosorpcije na micelijska zrnca Aspergilus niger. Model pseudo-drugog reda bolje opisuje adsorpciju i biosorpciju fenola i organske tvari na odabrani adsorbens odnosno biosorbens.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dajana Kučić Grgić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krivičić, Denija; Kučić, Dajana
Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, 2016. (popularni rad).
Krivičić, D. & Kučić, D. (2016) Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja. Rektorova nagrada. Popularni rad.
@unknown{unknown, author = {Krivi\v{c}i\'{c}, Denija and Ku\v{c}i\'{c}, Dajana}, year = {2016}, keywords = {otpadna voda iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, fenol, KPK vrijednost, boja, adsorpcija, biosorpcija, Langmuirov i Freundlichov model, kineti\v{c}ka analiza}, title = {Remedijacija otpadne vode iz procesa proizvodnje maslinovog ulja}, keyword = {otpadna voda iz procesa proizvodnje maslinovog ulja, fenol, KPK vrijednost, boja, adsorpcija, biosorpcija, Langmuirov i Freundlichov model, kineti\v{c}ka analiza} }
@unknown{unknown, author = {Krivi\v{c}i\'{c}, Denija and Ku\v{c}i\'{c}, Dajana}, year = {2016}, keywords = {olive mill wastewater (OMW), phenols, COD value, colour, adsorption, biosorption, Langmuir and Freundlich isotherm models, kinetic analysis}, title = {Remediation of olive mill wastewater}, keyword = {olive mill wastewater (OMW), phenols, COD value, colour, adsorption, biosorption, Langmuir and Freundlich isotherm models, kinetic analysis} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font