Pregled bibliografske jedinice broj: 898018
Procjena hranjive vrijednosti školskog obroka
Procjena hranjive vrijednosti školskog obroka, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 898018 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena hranjive vrijednosti školskog obroka
(Assessment of nutritional value of school meals)
Autori
Novak-Perjanec, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
44
Mentor
Bituh, Martina
Ključne riječi
djeca, škola, obroci, procjena, smjernice
(children, school, meals, assessment, guidelines)
Sažetak
Prehrana djece u osnovnim školama jedan je od najvažnijih javnozdravstvenih problema s kojim se suočava gotova svaka država svijeta. Smatra se da poboljšanje kvalitete školskih obroka može imati povoljan utjecaj na rast i razvoj učenika, ali i na poboljšanje opće kvalitete života. Cilj ovog rada bio je procijeniti energetsku i nutritivnu kvalitetu školskih obroka uspoređujući s „Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama“. U ovom radu su sudjelovale dvije osnovne škole sa područja Grada Zagreba (OŠ A) i Zagrebačke županije (OŠ B). Prosječna energetska vrijednost cjelodnevnog školskog obroka u OŠ A iznosi 1088, 8 ± 214, 1 kcal, a u OŠ B 609, 8 ± 142, 7 kcal. U obje škole prevladavaju doručci s većom energetskom vrijednosti te ručci s manjom energetskom vrijednošću u odnosu na preporuku. U OŠ B utvrđen je nepovoljan omjer makronutrijenata. Prosječan dnevni udio zasićenih masti i dodanog šećera osiguran školskim obrocima u objema školama veći je od preporučenog. Hranjive vrijednosti školskog obroka procijenjena pomoću Meal IQ-a od mogućih 28 bodova iznosi 11, 5 ± 5, 1 bod (OŠ A), odnosno 11, 0 ± 2, 1 (OŠ B) za dob od 7-11 godina, a za dob iznad 11 godina iznosi 11, 2 ± 4, 8 bodova (OŠ A) i 10, 9 ± 2, 1 bodova (OŠ B). Na temelju rezultata može se zaključiti da postoji potreba za poboljšanjem školskih jelovnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Bituh
(mentor)