Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897846

Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani


Peranić, Tea
Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani, 2017., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka


CROSBI ID: 897846 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani
(Implementation of the "Challenge" test on the growth potential of Listeria monocytogenes in ready-to-eat food)

Autori
Peranić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
22.09

Godina
2017

Stranica
54

Mentor
Vukić Lušić, Darija

Ključne riječi
gotova hrana, L. monocytogenes, „Challange test“, srdele, inćuni, rok trajanja hrane
(ready-to-eat food, L. monocytogenes, „Challange test“, pilchards, anchovies, shelf-life)

Sažetak
Uvod: Danas je vrlo bitno da hrana koja dolazi do potrošača bude zdravstvno ispravna. L. monocytogenes predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Stoga je potrebno ustanoviti podržava li određena vrsta hrane rast L. monocytogenes. Cilj istraživanja: Cilj ovog istraživanja bio je odrediti potencijal rasta bakterije L. monocytogenes u gotovoj hrani pomoću „Challange testa“ te sukladno tome svrstati hranu u pripadajuću kategoriju. Materijali i metode: Uzorci korišteni u ovome istraživanju su srdele i inćuni. Od metoda korištene su: horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja L. monocytogenes– Metoda dokazivanja, horizontalna metoda za dokazivanje prisutnosti i određivanje broja L. monocytogenes–Metoda brojanja, dok je za određivanje potencijala rasta L. monocytogens primjenjen „Challange test“. Provedno je i mjerenje pH vrijednosti i aw. Rezultati: Iz rezultata je vidljivo da potencijal rasta () L. monocytogenes za srdele iznosi 0, 34, dok za inćune iznosi 0, 63. Predviđena koncentracija L. monocytogenes na kraju roka trajanja za inćune iznosi 43 cfu/g. Zaključci: S obzirom na dobiveni potencijal rasta, srdele se mogu svrstati u kategoriju „Gotova hrana koja ne pogoduje rastu L. monocytogenes, osim gotove hrane koja je namijenjena za posebne medicinske svrhe i gotovu hranu za dojenčad“, dok se inćuni svrstavaju u kategoriju „Gotova hranu koja pogoduje rastu L. monocytogens, osim gotove hrane koja je namijenjena za posebne medicinske svrhe i gotovu hranu za dojenčad“. Predviđena koncentracija L. monocytogenes, na kraju roka trajanja za inćune, je ispod maksimalno dopuštene koncentracije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Medicinski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Darija Vukić Lušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Peranić, Tea
Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani, 2017., diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka
Peranić, T. (2017) 'Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani', diplomski rad, diplomski, Medicinski fakultet, Rijeka.
@phdthesis{phdthesis, author = {Perani\'{c}, Tea}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {gotova hrana, L. monocytogenes, „Challange test“, srdele, in\'{c}uni, rok trajanja hrane}, title = {Primjena „Challenge“ testa za ispitivanje potencijala rasta bakterije Listeria monocytogenes u gotovoj hrani}, keyword = {gotova hrana, L. monocytogenes, „Challange test“, srdele, in\'{c}uni, rok trajanja hrane}, publisherplace = {Rijeka} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Perani\'{c}, Tea}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {ready-to-eat food, L. monocytogenes, „Challange test“, pilchards, anchovies, shelf-life}, title = {Implementation of the "Challenge" test on the growth potential of Listeria monocytogenes in ready-to-eat food}, keyword = {ready-to-eat food, L. monocytogenes, „Challange test“, pilchards, anchovies, shelf-life}, publisherplace = {Rijeka} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font