Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897541

Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta


Poljanec, Ivna; Vahčić, Nada; Krešić, Greta; Kolarić Kravar, Sanja; Kudumija, Nina; Pleadin, Jelka
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 5; 420-427 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 897541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
(Allergens in meat products from the Croatian market)

Autori
Poljanec, Ivna ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Kudumija, Nina ; Pleadin, Jelka

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX (2017), 5; 420-427

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
alergeni, mesni proizvodi, označavanje proizvoda, ELISA metoda
(allergens, meat products, labelling products, ELISA method)

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63, 7 mg/kg), proteina mlijeka (380, 4 mg/kg) i soje (25, 7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14, 0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11, 8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ)primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (autor)

Avatar Url Ivna Poljanec (autor)

Avatar Url Jelka Pleadin (autor)

Avatar Url Nina Kudumija (autor)

Avatar Url Greta Krešić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Poljanec, Ivna; Vahčić, Nada; Krešić, Greta; Kolarić Kravar, Sanja; Kudumija, Nina; Pleadin, Jelka
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 5; 420-427 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Poljanec, I., Vahčić, N., Krešić, G., Kolarić Kravar, S., Kudumija, N. & Pleadin, J. (2017) Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (5), 420-427.
@article{article, author = {Poljanec, Ivna and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Kudumija, Nina and Pleadin, Jelka}, year = {2017}, pages = {420-427}, keywords = {alergeni, mesni proizvodi, ozna\v{c}avanje proizvoda, ELISA metoda}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIX}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tr\v{z}i\v{s}ta}, keyword = {alergeni, mesni proizvodi, ozna\v{c}avanje proizvoda, ELISA metoda} }
@article{article, author = {Poljanec, Ivna and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Kre\v{s}i\'{c}, Greta and Kolari\'{c} Kravar, Sanja and Kudumija, Nina and Pleadin, Jelka}, year = {2017}, pages = {420-427}, keywords = {allergens, meat products, labelling products, ELISA method}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {XIX}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Allergens in meat products from the Croatian market}, keyword = {allergens, meat products, labelling products, ELISA method} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font