Pregled bibliografske jedinice broj: 897541
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 5; 420-427 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 897541 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
(Allergens in meat products from the Croatian market)
Autori
Poljanec, Ivna ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Kudumija, Nina ; Pleadin, Jelka
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) XIX
(2017), 5;
420-427
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
alergeni, mesni proizvodi, označavanje proizvoda, ELISA metoda
(allergens, meat products, labelling products, ELISA method)
Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63, 7 mg/kg), proteina mlijeka (380, 4 mg/kg) i soje (25, 7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14, 0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11, 8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ)primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Nada Vahčić
(autor)
Ivna Poljanec
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Greta Krešić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- Food Science and Technology Abstracts