Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897525

Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa


Horvat, Andrea
Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 897525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa
(Effect of extrusion on the properties of mixtures of wheat flour and brewer’s spent grain)

Autori
Horvat, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
25.09

Godina
2017

Stranica
50

Mentor
Ačkar, Đurđica

Neposredni voditelj
Jozinović, Antun

Ključne riječi
ekstruzija ; pšenično brašno ; pivski trop
(extrusion ; wheat flour ; brewer’s spent grain)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa. Omjeri smjesa (pšenično brašno:pivski trop) korišteni u istraživanju su 85:15, 70:30, 55:45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanjem su se određivala fizikalna i reološka svojstva neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Utvrđeno je da se dodatkom pivskog tropa smanjuje viskoznost ekstrudata. Ekstruzija smanjuje vrijednost broja padanja, a većim udjelom pivskog tropa u smjesi vrijednost broja padanja nastavila se smanjivati. Budući da se ekstruzijom smanjuje udio proteina, sedimentacijske vrijednosti kod ekstrudiranih uzoraka su niske. Ekstruzija utječe na sposobnost upijanja vode povećavajući moć upijanja, a ona se smanjivala povećanjem udjela pivskog tropa. Zbog narušenog glutena nije zabilježena značajna stabilnost tijesta. Farinografski broj kvalitete podjednako je visok u svim uzorcima pa svi pripadaju A1 skupini kvalitete.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Avatar Url Đurđica Ačkar (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Andrea
Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Horvat, A. (2017) 'Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Andrea}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {ekstruzija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, pivski trop}, title = {Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa p\v{s}eni\v{c}nog bra\v{s}na i pivskog tropa}, keyword = {ekstruzija, p\v{s}eni\v{c}no bra\v{s}no, pivski trop}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Horvat, Andrea}, year = {2017}, pages = {50}, keywords = {extrusion, wheat flour, brewer’s spent grain}, title = {Effect of extrusion on the properties of mixtures of wheat flour and brewer’s spent grain}, keyword = {extrusion, wheat flour, brewer’s spent grain}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font