Pregled bibliografske jedinice broj: 897522
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 897522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom
(Determination of expansion ratio and diameter of extrudates with addition of selenium enriched wheat)
Autori
Jelinić, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2017
Stranica
29
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
ekspanzijski omjer ; dijametar ekstrudata ; kukuruzna krupica ; pšenica ; selen
(Expansion ratio ; extrudate diameter ; corn grits ; wheat ; selenium)
Sažetak
Ekstruzijsko kuhanje predstavlja jedan od najznačajnijih jediničnih procesa u proizvodnji hrane, gdje se vrlo često kao osnovna sirovina upotrebljava kukuruzna krupica. Zbog poboljšanja fizikalno-kemijskih osobina i nutritivne vrijednosti proizvoda, u kukuruznu krupicu se mogu dodavati brašna različitih žitarica, osušeno voće, povrće i dr. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka pšenice obogaćene selenom u kukuruznu krupicu (omjer krupica:pšenica=90:10 ; 80:20 ; 70:30 ; 60:40) na ekspanzijski omjer i dijametar ekstrudata. Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su pri tri temperaturna profila: 140/170/170°C ; 150/180/180°C i 160/190/190°C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobiveni rezultati su pokazali da su se povećanjem dodatka pšenice obogaćene selenom smanjili ekspanzijski omjer (EO) i dijametar ekstrudata (de).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Jurislav Babić
(mentor)