Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897522

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom


Jelinić, Josip
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 897522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom
(Determination of expansion ratio and diameter of extrudates with addition of selenium enriched wheat)

Autori
Jelinić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2017

Stranica
29

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
ekspanzijski omjer ; dijametar ekstrudata ; kukuruzna krupica ; pšenica ; selen
(Expansion ratio ; extrudate diameter ; corn grits ; wheat ; selenium)

Sažetak
Ekstruzijsko kuhanje predstavlja jedan od najznačajnijih jediničnih procesa u proizvodnji hrane, gdje se vrlo često kao osnovna sirovina upotrebljava kukuruzna krupica. Zbog poboljšanja fizikalno-kemijskih osobina i nutritivne vrijednosti proizvoda, u kukuruznu krupicu se mogu dodavati brašna različitih žitarica, osušeno voće, povrće i dr. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka pšenice obogaćene selenom u kukuruznu krupicu (omjer krupica:pšenica=90:10 ; 80:20 ; 70:30 ; 60:40) na ekspanzijski omjer i dijametar ekstrudata. Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su pri tri temperaturna profila: 140/170/170°C ; 150/180/180°C i 160/190/190°C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobiveni rezultati su pokazali da su se povećanjem dodatka pšenice obogaćene selenom smanjili ekspanzijski omjer (EO) i dijametar ekstrudata (de).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jelinić, Josip
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jelinić, J. (2017) 'Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelini\'{c}, Josip}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {ekspanzijski omjer, dijametar ekstrudata, kukuruzna krupica, p\v{s}enica, selen}, title = {Odre\djivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom p\v{s}enice oboga\'{c}ene selenom}, keyword = {ekspanzijski omjer, dijametar ekstrudata, kukuruzna krupica, p\v{s}enica, selen}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jelini\'{c}, Josip}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {Expansion ratio, extrudate diameter, corn grits, wheat, selenium}, title = {Determination of expansion ratio and diameter of extrudates with addition of selenium enriched wheat}, keyword = {Expansion ratio, extrudate diameter, corn grits, wheat, selenium}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font