Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897235

Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom


Ištuk, Jozo
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 897235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom
(Thermophysical properties of corn starch modified with gas plasma and sodium hydrogen phosphate)

Autori
Ištuk, Jozo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
04.10

Godina
2017

Stranica
45

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
kukuruzni škrob ; termofizikalna svojstva ; modifikacija ; plinska plazma ; natrij hidrogenfosfat
(corn starch ; thermophysical properties ; modification ; gas plasma ; sodium hydrogen phosphate)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je pripraviti modificirani škrob kukuruza s natrijevim hidrogenfosfatom i plinskom plazmom, pojedinačno i u kombinaciji. Osim toga, istraživan je i utjecaj različitog vremenskog tretmana plinske plazme (10 i 30 minuta) na svojstva modificiranih škrobova. Dobivenim uzorcima ispitana je temperatura želatinizacije, viskoznost škrobnih pasti pri različitim temperaturama te vrijednosti kidanja i „setback-a“. Temperatura želatinizacije se snizila kod svih uzoraka modificiranih škrobova, s najznačanijim sniženjem kod kontrolnog uzorka dodatno sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Viskoznost vrha je porasla kod svih uzoraka, s najznačajnim porastom također kod kontrolnog uzorka sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Ovaj uzorak je pokazao i najznačajniju promjenu viskoznosti nakon hlađenja u odnosu na nativni škrob. Nadalje, došlo je do povećanja vrijednosti kidanja, odnosno modificirani škrobovi su imali manje stabilne paste pri visokim temperaturama nego nativni škrob. Najveću vrijednost kidanja imao je kontrolni uzorak. Svi uzorci su imali veću „setback“ vrijednost od nativnog škroba, osim kontrolnog uzorka. Najveću „setback“ vrijednost imao je kontrolni uzorak sušen na 130 °C u trajanju od 3 sata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Avatar Url Jozo Ištuk (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ištuk, Jozo
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Ištuk, J. (2017) 'Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom', diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Jozo}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {kukuruzni \v{s}krob, termofizikalna svojstva, modifikacija, plinska plazma, natrij hidrogenfosfat}, title = {Termofizikalna svojstva kukuruznog \v{s}kroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom}, keyword = {kukuruzni \v{s}krob, termofizikalna svojstva, modifikacija, plinska plazma, natrij hidrogenfosfat}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {I\v{s}tuk, Jozo}, year = {2017}, pages = {45}, keywords = {corn starch, thermophysical properties, modification, gas plasma, sodium hydrogen phosphate}, title = {Thermophysical properties of corn starch modified with gas plasma and sodium hydrogen phosphate}, keyword = {corn starch, thermophysical properties, modification, gas plasma, sodium hydrogen phosphate}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font