Pregled bibliografske jedinice broj: 897235
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 897235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba
modificiranog plinskom plazmom i natrijevim
hidrogenfosfatom
(Thermophysical properties of corn starch modified
with gas plasma and sodium hydrogen phosphate)
Autori
Ištuk, Jozo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
04.10
Godina
2017
Stranica
45
Mentor
Babić, Jurislav
Ključne riječi
kukuruzni škrob ; termofizikalna svojstva ; modifikacija ; plinska plazma ; natrij hidrogenfosfat
(corn starch ; thermophysical properties ; modification ; gas plasma ; sodium hydrogen phosphate)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je pripraviti modificirani škrob kukuruza s natrijevim hidrogenfosfatom i plinskom plazmom, pojedinačno i u kombinaciji. Osim toga, istraživan je i utjecaj različitog vremenskog tretmana plinske plazme (10 i 30 minuta) na svojstva modificiranih škrobova. Dobivenim uzorcima ispitana je temperatura želatinizacije, viskoznost škrobnih pasti pri različitim temperaturama te vrijednosti kidanja i „setback-a“. Temperatura želatinizacije se snizila kod svih uzoraka modificiranih škrobova, s najznačanijim sniženjem kod kontrolnog uzorka dodatno sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Viskoznost vrha je porasla kod svih uzoraka, s najznačajnim porastom također kod kontrolnog uzorka sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Ovaj uzorak je pokazao i najznačajniju promjenu viskoznosti nakon hlađenja u odnosu na nativni škrob. Nadalje, došlo je do povećanja vrijednosti kidanja, odnosno modificirani škrobovi su imali manje stabilne paste pri visokim temperaturama nego nativni škrob. Najveću vrijednost kidanja imao je kontrolni uzorak. Svi uzorci su imali veću „setback“ vrijednost od nativnog škroba, osim kontrolnog uzorka. Najveću „setback“ vrijednost imao je kontrolni uzorak sušen na 130 °C u trajanju od 3 sata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek