Pregled bibliografske jedinice broj: 897153
Primjena kelirajućeg agensa u ekstrakciji pektina iz otpadne biomase crvenog luka
Primjena kelirajućeg agensa u ekstrakciji pektina iz otpadne biomase crvenog luka, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 897153 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kelirajućeg agensa u ekstrakciji pektina iz otpadne biomase crvenog luka
(Application of the chelating agents in the extraction of pectin from onion biomass waste)
Autori
Pokec, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2017
Stranica
54
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Vojvodić Cebin, Aleksandra
Ključne riječi
Agroindustrijski otpad ; Ekstrakcija ; Galakturonska kiselina ; HPLC ; Pektinske tvari
(agroindustrial waste ; extraction ; galacturonic acid ; HPLC ; pectic substances)
Sažetak
Agroindustrijski otpad smatra se vrijednom sekundarnom sirovinom za razne industrijske procese i izdvajanje različitih funkcionalnih sastojaka zbog velike dostupnosti i zanimljivog kemijskog sastava pri čemu istovremeno dolazi do smanjenja ekološkog opterećenja i troškova. Cilj ovog rada bio je istražiti primjenu kelirajućeg agensa (EDTA) te utjecaj ekstrakcijskih parametara na prinos i sastav pektina iz otpadne biomase crvenog luka. U svrhu karakterizacije pektinskih izolata i ostataka nakon ekstrakcije razvijena je metoda tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). HPLC metodom određeno je 7 neutralnih šećera i 2 uronske kiseline, pri čemu strukturni ugljikohidrati zauzimaju većinu ugljikohidratne frakcije. Najveći prinos pektinskih tvari dobiven je u uzorku koji je ekstrahiran pri povišenoj temperaturi i povišenoj pH-vrijednosti otapala. Svi pektinski izolati imali su dominantan udjel galakturonske kiseline, stoga je najzastupljeniji tip pektina homogalakturonan, dok je u ostacima nakon ekstrakcije dominirala glukoza. U radu su prikazane i bilance za karakteristične pektinske monosaharide (galakturonska kiselina, ramnoza, galaktoza i arabinoza). Ukupnom iskorištenju galakturonske kiseline pogoduju povišena temperatura i niže pH-vrijednosti, dok izdvajanju ramnoze, galaktoze i arabinoze pogoduju niža temperatura i niži pH. S obzirom na ukupno iskorištenje prikazana su i relativna iskorištenja pojedinih monosaharida unutar pektinske frakcije te frakcije ostatka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb