Pregled bibliografske jedinice broj: 89710
Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje
Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje, 2002., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 89710 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka dvovalentnih kationa na teksturu jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka tijekom proizvodnje
(Influence of bivalent cations on texture of yoghurt from cow and goat milk during fermentation)
Autori
Bareš, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
19.04
Godina
2002
Stranica
47
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
jogurt; kalcij; kadmij; tekstura; kravllje mlijeko; kozje mlijeko
(yoghurt; cow milk; goat milk; texture; fermentation; bivalent cations)
Sažetak
U radu je ispitan utjecaj dodatka dvovalentnih iona kalcija i kadmija na teksturu, odnosno tijek fermentacije i reološka svojstva pri proizvodnji jogurta od kravljeg i kozjeg mlijeka. Korišteno je mlijeko obrađeno UHT ppostupkom. Inokulacija je provedena na temperaturi 38, 5 0C s 2% aktivirane jogurtne kulture. Nakon inokulacije dodan je 1 ml odabrane otopine kationa. Kationi su dodavani u obliku CaCl2 i CdCl2 u koncentracijama od 0, 15 ; 0, 30 ; 0, 50 ; 0, 75 i 1, 00 mmol/L. fermentacija je u svim uzorcima, kod obje vrste mlijeka praćena tijekom 4 sata ; mjerenjem pH vrijednosti, titracijske kiselosti, elektrokemijskog potencijala i reoloških svojstava. rezultati rada pokazali su da dodatak kalcija povoljno utječe na teksturalne osobine jogurta od kozjeg i kravljeg mlijeka. U uzorcima s dodatkom kadmija nije došlo do fermentacije, te stoga ni do grušanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija